Logo

Beachvolley

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Beachvolley har været en olympisk disciplin siden 1996. Blandingen af toptrænede atleter, show og livet på stranden har hurtigt gjort beachvolley til en populær sport på OL-programmet. Fra begyndelsen af 1950'erne har beachvolleyballkonkurrencer været en del af andre begivenheder som skønhedskonkurrencer og koncerter afholdt på stranden. Selvom der i OL fokuseres på spillet, er der stadig en del show tilbage, og beachvolleystadionet er nok det eneste, der har både dj og publikumsopvarmer.

Der har været stor diskussion om beachvolleyball overhovedet hører til på OL-programmet. I takt med den stigende popularitet sporten nyder, er denne diskussion dog ved at forstumme. En del af diskussionen skyldes nok også den interne konkurrence mellem de to versioner af den samme sport.

 

Historie

Der er en del diskussion omkring hvornår beach volleyball er opstået, da volleyball også ofte er spillet udendørs og på bløde underlag som grus.

Allerede i 1927 blev den første klub, Santa Monica Beach club, etableret. Det er dog først i begyndelsen af 1950´erne sporten udvikles, som en del af de amerikanske beachparties.

Sporten udvikles dog hurtigt op gennem 1970´erne hvor sponsorerne hurtigt kan se fordelene i at markedsføre deres produkter sammen med velformede atleter i badetøj. Da det internationale volleyballforbund (FIVB) i 1987 danner World touren, bringer det hurtigt pengepræmierne i vejret så der i dag er ca. 200.000 Dollars pr. turnering.

Beach volleyball var med som demonstrationssport ved OL 1992 i Barcelona. Fra OL 1996 har den været en del af det officielle program.

Danmark har aldrig deltaget i beachvolleyball ved OL.

 

Regler

Spillet er generelt opbygget som indendørsvolleyball, men regler for udførelsen af slagene gjorde at beachvolleyball ikke var helt så teknisk svært. Lempelsen af reglerne for indendørs volleyball har dog senere gjort at beachvolleyball i dag er det teknisk sværeste spil.

I beachvolleyball spilles der bedst af tre sæt til 21 med running score. I tredje sæt spilles der dog kun til 15. Alle sæt skal vindes med to overskydende point.

Der er tre berøringer og blokaden tæller som én berøring.

Serven må ikke modtages med fingerslag. Efter et fingerslag må bolden ikke rotere, hvilket i praksis gør, at mange ofte vælger næsten udelukkende at slå til bolden med baggerslag.

Bolden må ikke lobbes over nettet. Dette har ført til at der ofte benyttes cuttede slag, hvor spillerne slår lidt blødere til bolden, men med stor [vinkel.

 

Udstyr

Banen er 8 m x 16 m delt af et net så hver banehalvdel er 8 m x 8 m. Nettet er samme højde som i indendørs volleyball.

Linierne er fem til otte cm brede bånd der er spændt ud over sandet.

Bolden har samme dimensioner som den indendørs volleyball, men er blødere. Overfladen er vandafvisende og malet i stærke farver, så den kan ses højt oppe i luften. Ved internationale stævner er den hvid, blå og gul.

Kvinderne skal enten spille i bikini eller badedragt og mændene skal spille i shorts og bluse med stropper. Det er tilladt at spille med solbriller og kasket.

FIVB´s præsident Ruben Acosta har ved flere lejligheder argumenteret for at spilledragterne skulle gøres mindre, for at tiltrække flere seere til sporten. Indendørsspillerne skal spille i hotpants og bikini. Bukserne må maks. være 6 cm brede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 6.076 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her