Logo

Konkurrencer med papirflyvere

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Vi er sikre på, at lige siden verdens anden papirflyver så dagens lys, har der været afholdt små flyvekonkur­rencer. Det dejlige ved den slags konkurrencer er både, at de er lynhurtige at stable på benene - og at alle kan deltage. I det følgende afsnit kommer en række forslag til, hvordan en større papirflyverkonkurrence kan arrangeres, ligesom vi også vil give et par tip om, hvordan du bedst får sejren i hus.

 

Organisering af en flyvekonkurrence

Der er blevet afholdt et utal af papirflyverkonkur­rencer, og noget af det, der har slået mig mest, er, hvor forskellige de har været. Nogle bliver afviklet indendørs, mens andre finder sted ude i det fri. I nogle konkurrencer skal flyverne afsendes fra jorden, og i andre sker det fra en forhøjet platform. I visse er der regler for, hvordan flyverne er konstrueret, mens der i andre er fuldkommen frit valg. Ofte bygges konkurrencen op omkring de muligheder, der forefindes det enkelte sted, antallet af frivillige til at hjælpe med prak­tiske forhold som tidtagning og lignende, antallet af deltagere og - naturligvis - arran­gørens egne favoritdiscipliner.

 

Stedet

Det første, der skal besluttes, er, hvor konkur­rencen skal finde sted. Det letteste vil altid være at vælge et sted UDENDØRS - og her kan alt fra en baghave til en park eller en fodboldbane bruges. Der er mange fordele ved at afholde konkurrencen i det fri. Der er mere plads og langt bedre muligheder for at flyve enten langt eller holde flyverne længe i luften. Men blandt ulemperne tæller risikoen for dårligt vejr eller arrangementets uover­skuelighed. F.eks. har jeg deltaget i en konkurrence i kraftig blæst, hvor mange opnåede resultater på over tredive meter ­men flyverne hvirvlede af sted i alle mulige forskellige retninger, hvorved der opstod en temmelig kaotisk situation, da resultaterne skulle registreres og opmåles.

 

Ved UDENDØRSKONKURRENCER er det en fordel, hvis deltagerantallet ikke er for stort. Jo mindre gruppen er, jo lettere vil det også være at finde en ny dato, hvis vejrfor­holdene viser sig at være dårlige på den valg­te dag. Hvis vejret er godt, er det derimod til enhver tid let at arrangere en hurtig papirflyverkonkurrence i en mindre gruppe.

  

Artikel billede

 

INDENDØRSKONKURRENCER har den fordel, at de er nemmere at styre og er uafhængige af vejret. Et rum med cirka 6 meter til loftet og et gulvmål på omkring 10x20 meter (cirka som en basketballbane) vil normalt være tilstrækkeligt stort. Men hvis du planlægger at afholde et større arrangement med mange deltagere og flere discipliner, er det klogt at finde en større sportshal eller en stor udstillingshal - men begynd med at undersøge, hvad det eventuelt vil koste at leje lokalerne.

Uanset hvor du end vælger at afholde konkurrencen, bør lyset være godt, ligesom alle forhindringer som f.eks. tove, basketball kurve og lignende i så vid udstrækning som muligt bør fjernes. Dommerbordet bør placeres på et centralt sted, så deltagerne kan melde sig og orientere sig om dagens pro­gram.

Husk på, at åbne døre og vinduer - og ventilationssystemer - kan skabe et uønsket træk i rummet, så luk om muligt alle døre og vinduer og sluk for ventilationsanlægget, mens konkurrencen afvikles. Hermed undgår du også, at deltagerne bagefter klager over uens betingelser - eller at vinderes flyver blev båret frem af et pludseligt vindstød.

 

Forskellige konkurrencekategorier

De mest almindelige kategorier omfatter discipliner som længst i luften, længde af kast, præcisionskast og veludført landing. Men du kan også arrangere konkurrencen på basis af flyenes konstruktion, hvor visse konkurrencer er forbeholdt flyvere lavet af flere papirlag, flyvere med forstærkninger i form af tape og lim, flyvere med ballast-

eller flyvere foldet af et enkelt stykke papir, som udleveres lige inden konkurrencens start. Eventuelt vil det være en god ide også at udlevere et ark med foldeinstruktioner, hvorved man kan afholde konkurrencen med flyvere bygget efter fuldstændig den samme model.

Hvis det drejer sig om en større konkurrence, kan det være nødvendigt at inddele deltagerne i mindre grupper, hvorved der også er flere, som får en mulighed for at vinde. Du kan inddele deltagerne i aldersgrupper - specielt, hvis det er en konkurrence for børn, for små børn har ikke så mange kræfter som store og kan derfor hverken kaste så langt eller højt. En gruppe bør bestå af mindst tre deltagere, men på den anden side heller ikke af flere end tyve.

Deltagerne kan også inddeles efter evner eller erfaring. Hvis der f.eks. er deltagere, som til dagligt arbejder med fly eller har modelfly som hobby, kan de deltage i en separat kategori for »professionelle«, mens alle andre kan deltage som »amatører«. Men lad deltagernes sammensætning afgøre, hvilken inddeling der vil gøre det sjovest for alle parter at deltage. I en af de konkurrencer, jeg har deltaget i, var de »professionelle« alle dem, der før havde vundet en konkurrence, mens alle andre deltog som »amatører«.

 

Artikel billede

 

Konstruktion

Der findes ingen officielle regler, der definerer, hvad en papirflyver er eller kan være. Og derfor vil det også være nødvendigt i enhver konkurrence at fastsætte en række regler for f.eks. type og papirvægt, antallet af papirlag og justeringer ved hjælp af saks, lim, papirclips og lignende.

I visse konkurrencer er det tilladt at bruge flyvere fremstillet af et hvilket som helst materiale som f.eks. flamingoplader, der kan skæres ud og limes sammen til en lille svæveflyver. Det er klart, at en sådan flyver vil have mange fordele frem for en mere primitiv model, og derfor er det godt at vedtage et sæt regler, der tager højde for den slags forskelle. Men modsat er det normalt ikke nødvendigt at sætte grænser for papirets minimumsvægt, eftersom meget tyndt papir ikke er solidt nok til at lave en papirflyver, der vil kunne slå andre flyvere i en konkurrence.

Hvis flyverne skal afsendes fra gulvet, spiller flyvernes størrelse ikke den store rolle, hvorfor det ikke er nødvendigt at indføre begrænsninger på det område. Men hvis flyene sendes af sted fra en forhøjet platform, vil større flyvere have en vis fordel frem for mindre, og derfor kan det være nødvendigt at indføre en begrænsning på papirets størrelse. Afsendes flyene fra en forhøjet platform, er det dog nødvendigt at sætte en minimumsgrænse for papirets størrelse - for under en konkurrence så jeg engang, hvordan en af deltagerne revet lille hjørne af et stykke papir og lod det dale langsomt ned mod gulvet ... og vandt hele konkurrencen l Men dette kan naturligvis forhindres ved at stille minimumskrav for papirets størrelse, flyvernes vingefang og lignende.

De fleste papirflyveres egenskab kan forbedres ved hjælp af en saks, tape eller lim, og i visse konkurrencer tillades forbedringer af denne art - især hvis konkurrencen gennemføres med flyvere, der i vid udstræk­ning skal ligne rigtige fly. Men problemet med lim og selv tape er, at flyverne bliver meget mere udførlige at konstruere. Det tager længere tid at lave dem, og konkur­rencebetingelserne bliver mere skæve, fordi det så kun vil være personer med megen erfaring, som vil klare sig godt. Så hvis man i en større konkurrence giver lov til at anvende lim og tape, vil det være en god ide sideløbende at have en anden konkurrence, hvor kravene er mere restriktive, så alle har en chance for at deltage.

Ballast betyder, at der er sat ekstra vægt på enten næsen eller halen af en flyver for at gøre den mere stabil i luften. Sommetider sætter jeg et par stykker tape på næsen af mine pileformede flyvere, men i en konkurrence kan det være nødvendigt at begrænse brugen af ballast til f.eks. en enkelt papirclips pr. flyver, så deltagerne ikke ender med at konstruere de rene kastepile. Men drejer det sig om en konkurrence om at holde flyene i luften længst tid, er det som regel ikke nødvendigt med den slags regler, da den ekstra ballast blot vil tvinge flyverne hurtigere ned mod jorden.

 

Kasteregler

Det er en god ide med en række praktiske regler for, hvordan konkurrencen skal afvik­les. Hvor mange flyvere må den enkelte del­tager anvende? Og hvor mange kast må den enkelte deltager gennemføre med hver flyver?

Artikel billede

Ballast giver øget stabilitet

 

I de fleste konkurrencer kaster delta­gerne selv deres flyvere (selvom de også kan kastes af en uafhængig dommer), og normalt må den enkelte kun deltage med en enkelt eller to flyvere. Antallet af kast kan begrænses, men deltagerne kan også få en

nærmere bestemt tidsramme, inden for hvilken alle kast skal være gennemført. I mange konkurrencer har deltagerne tre kast, men man kan også vælge at give deltagerne alle de forsøg, de kan nå på to eller tre minutter. Man kunne også bestemme sig for, at en enkelt del af konkurrencen skal være afviklet i løbet af et kvarter eller en halv time. Deltagerne stiller sig op på en lang række, og den første i rækken kaster først. Når dom­merne har registreret enten tiden i luften eller længden af kastet, henter deltageren sin flyver og går tilbage og stiller sig op i rækken igen, hvorefter den næste deltager kaster. Dette gentages, til tiden er udløbet, hvorved deltagerne får adskillige kast hver. Med en fast tidsramme er det nemmere at overholde tidsplanen for konkurrencen - uanset hvor mange deltagere konkurrencen har.

 

Drømmen om førstepræmien

Hvis du drømmer om at bygge en sikker vinderflyver, kræver det en blanding af fingerfærdighed, erfaring - og held. Men de fleste af flyverne i dette site er ideelle til stort set enhver form for konkurrence.

Handler konkurrencen om længst tid i luften for en flyver afsendt fra jorden, er modellen World Record Paper Airplane et oplagt valg, hvilket sikkert ikke kan komme som nogen stor overraskelse. Og denne model bør altid kastes som omtalt under »De bedste kasteteknikker«. Men hvis flyverne afsendes fra en forhøjet platform, er en model som Condor et bedre valg, eftersom den daler en anelse langsommere ned gennem luften.

Drejer det sig om at kaste langt eller ramme et bestemt mål, er modellerne Eagle, Hornet eller Interceptor oplagte valg. Afprøv modellerne og vælg den, du opnår de bedste resultater med. Hvis det er tilladt i konkurrencen, kan du eventuelt sætte ekstra vægt på i spidsen i form af en papirclips eller et stykke tape. I konkurrencer udendørs er World Record Paper Airlane et godt valg, hvis det handler om at kaste langt. Send flyveren højt op i luften og lad vinden føre den ud på en lang svævetur.

Som nævnt i indledningen, er kastet næsten lige så vigtigt som flyveren, så inden du møder op for at deltage i en konkurrence, er det en god ide, hvis du forinden bruger lidt tid på at træne din kastearm op. Husk på, at intet er bedre til at fremme dine færdig­heder end øvelse, øvelse og atter øvelse.

--

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (20 stemmer)
Siden er blevet set 10.915 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du solceller?Effektiv reklame - klik her