Logo

Vaner, traditioner og ritualer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Skik og brug, traditioner, ritualer, vaner, rutiner, manerer og etikette er blot nogle af de ord, der dækker over de indlærte færdigheder, som et menneske mere eller mindre bevidst tilegner sig i løbet af et liv, og som er med til at styre dets adfærd. Ordene bruges ofte i flæng og overlapper hinanden i et vist omfang. Afhængigt af hvem man er, kan de betragtes som positive eller negative eller noget midt imellem.

Vaner og rutiner adskiller sig fra de øvrige begreber, fordi de først og fremmest er individuelle og i højere grad er knyttet til dagligdagen end til særlige lejligheder som fx livsfesterne eller andre mærkedage. Det samme kan også gælde for ritualer.
I Danmark er det at hejse flaget et vigtigt ritual i forbindelse med private mærkedage, som fx ved et guldbryllup.

Vaner
Vaner er mere eller mindre uvilkårlige næsten ubevidste. Når man (bevidst) gør noget til en vane, nærmer det sig en rutine, især når det drejer sig om adfærd og handlemåde knyttet til en arbejdsproces. En rutine er nemlig en færdighed, som man udvikler eller erhverver gennem øvelse.


At fejre og festligholde en af livets mærkedage vil normalt hverken blive opfattet som en rutine eller en vane, ikke engang når det gælder fødselsdagen, der jo er en årligt tilbagevendende begivenhed. Ganske vist er begivenheden knyttet til et enkelt individ, men uanset om den pågældende ønsker at markere dagen eller ej, går den jo ikke sporløst hen over vedkommende, af den simple grund at han eller hun bliver et år ældre.

Skal den markeres eller eventuelt festligholdes, vil den yderligere skille sig ud fra hverdagen både for den person, hvis mærkedag det er, men ogsåfor dem, der i øvrigt deltager. For alle de involverede bliver dagen anderledes end andre dage og vil ofte medføre en eller anden form for ritualiseret adfærd, der måske går over til at blive en tradition.
se også: Ritualer og Traditioner

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (43 stemmer)
Siden er blevet set 8.371 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?Effektiv reklame - klik her