Logo

Fødselarens takketale

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Gode vennerl
Det er helt og aldeles ufortjent, at jeg i dag er genstand for så megen hyldest. Når alt kommer til alt, har jeg jo hverken begået noget særligt ædelt eller iøvrigt udmærket mig. Forholdet er det ret enkle, at kalenderen viser, at jeg har fødselsdag, og det er da virkelig rørende, at så mange af jer har reageret på dette i det omfang, vi ser her i aften.
Det har altid været mit mål at søge at få noget ud af de små ting i tilværelsen. Efter min opfattelse er der alt for mange mennesker, som ikke får ret meget ud af livet. fordi de ganske enkelt ærgrer sig over hver dag, der går, hvor de ikke har nået et bestemt, ofte alt for ærgerrigt mål. Skulle det endelig lykkes dem at få deres ønske opfyldt, formørkes deres sind ofte efter kort tids forløb af nye sorger, fordi de igen har sat sig et mål, der denne gang rangerer endnu højere. På denne måde bliver de ved, og dagene løber af sted.
Jeg har omvendt forsøgt at finde de mange, såkaldte små glæder i hverdagen. Alt dette med at blive berømt og kendt af den hele eller halve nation har ikke været noget for mig, lige fra jeg som barn så, hvordan fuglene behandler store mænds statuer! Det er også helt rigtigt sagt, at dette at gå under en triumfbue er det samme som at gå under et åg.
Efter min mening er der så uendelig mange ting at glæde sig over i det daglige, at tiden overhovedet ikke slår til. Der er stadig en mængde rare mennesker, som man endnu ikke har lært at kende - der er uudfarsket natur - der findes tusinder af dejlige bøger, som jeg endnu ikke har stiftet bekendtskab med - og så videre, og så videre. Det er summen af sådanne og endnu flere daglige glæder, der giver livet dets rigeste indhold. Væsentligt er det så blot, om man i tide får øje på dem eller glemmer det hele midt i karrierejaget.
Min far sagde engang: mange arbejder trofast otte timer i døgnet uden bekymringer. Til sidst bliver de chefer og må arbejde fjorten timer i døgnet og tage alle bekymringcr. Jeg syntes derfor ikke, valget har været så forfærdelig svært.
Det kan være, at det skyldes mine mangeartede interesser, at folk så ofte er fa]det ind hos mig. Det skulle da kun glæde mig, for hver især er vi vel nok noget af en reformator eller missionær. Og det ville da være ganske rart, hvis mit eksempel smittede, og nogle flere kunne tage tilværelsen mere afslappet.
At leve roligt og tilbagetrukket er jo ikke det samme som at gå i kloster eller være inaktiv. Tværtimod vil jeg sige. For den, der ikke får sin dag hakket i stykker af nervøse mennesker, skingrende telefoner og ekspresbreve, har jo netop så meget desto bedre tid til få udrettet noget inden for de felter, der interesserer ham.
Det er blandt andet blevet til ikke så lidt foreningsarbejde igennem årene. Det er en herlig beskæftigelse. som jeg godt kunne ønske, nogen flere ville stifte nærmere bekendtskab med. Dette har igen ført til adskillige rejser, en helt ophøjet måde at benytte sin tilvære på. Fra rejserne har jeg hjembragt mange ting af interesse. Både i form af brugsgenstande. møbler. bøger og lignende, som nok har givet huset her et kosmopolitisk præg med årene, og som masser af gode film og lysbilleder, der om ikke for evig tid, så dog i hvert fald for min egen tid fastholder en mængde af de oplevelser, jeg har haft, og indtryk, som ellers antagelig ville være gledet ud af hukommelsen igen.
Jeg har altid ment, at det var nødvendigt med motion og frisk luft, og derfor har det været min lykke at have en have, som jeg kunne pleje, både sommer og vinter. Andre har tit moret sig over, at jeg tilbragte så mange timer med havearbejde; men det har nu engang også været en af mine store kæpheste, og det har næppe kunnet andet end glæde andre, som havde sans for skønne planter og en velholdt lille park.
Når dertil så kommer, at pengene stort set altid er slået til, og at familielivet har været så harmonisk, ja, så mangler der kun en afgørende ting, før jeg kan sige, at jeg har fundet paradiset på jorden. Det er glæden over at være rask og rørig. Den har jeg dog haft i det meste af min tid. Der har været et par enkelte sygdomsperioder; men heldigvis intet af alvorligere art.
Under disse omstændigheder har jeg haft grund til at være et glad menneske og har da også været det. Måske er det denne egenskab, der har trukket så mange venner til. Det er ulige mere morsomt at væte sammen med den, der er i godt humør, end med surmuleren og sortseeren.
Jeg håber, at jeg kan få lov til at fortsætte denne tilværelse i lang tid endnu. Sammen med venner som jer er det jo den rene fornøjelse. Tak for alle jeres pæne ord i dag, jeres forskellige opmærksomheder og hele jeres dejlige måde at være på!
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (58 stemmer)
Siden er blevet set 28.815 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her