Logo

Skittles - kegler

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Keglespillet skittles kan spilles af et lige antal fra to til 24 spillere. Som holdkonkurrence spilles det gerne fem mod fem. Man kaster en kugle eller en tyk flad skive (osten) mod ni kegler for enden af en bane og får et point for hver kegle, der væltes. Det minder en del om det gammelkendte keglespil i Danmark og andre dele af Europa (se andetsteds). Skittles spilles ikke i Danmark.

Regler. Spilleren skal stå med den ene hæl på et punkt mindst 21 fod (6,40 m) fra »kegle-pladen« i den anden ende. Han må tage et skridt, tilløb, før han slipper kuglen eller skiven, der i engelsktalende lande gerne betegnes som »osten«. Efter kastet må han gerne fortsætte fremad, men ikke overtræde en linie 15 1/2 fod (4,72 m) fra keglepladen, før bolden eller »osten« og keglerne er kommet i absolut ro igen. Hvis bolden eller skiven rammer banens sider før keglerne, er det et fejlkast. Det må dog gerne ske efter, at keglerne er ramt. Dog ikke, hvis der er tale om en ripost, som vælter yder
ligere kegler.
Spillerne kaster i aftalt rækkefølge - enten skiftevis en spiller fra hvert hold, eller et helt hold først og derefter modstanderne.
Officials. Ved officielle konkurrencer er en overdommer chef for konkurrencen. Desuden skal hvert hold stille med en keglerejser.

Kuglen er lavet af træ eller hårdt gummi og har en diameter op til 5 tommer (12,7 cm).
»Osten« (skiven) er en tyk flad skive, lavet af meget hårdt træ. Den vejer mellem 10 og 12 pund med en diameter på 22,2 cm.

Keglerne (skittles) er lavet af træ og kan være af forskellig form og størrelse, men skal veje mellem 8 og 9 pund og have en bredde på 17,2 cm på det tykkeste sted og 7,5 cm i foden samt 36,8 cm høje.

Banen. Banen er 3 fod (91 cm) bred og 21 fod (6,40 m) lang, regnet fra den forreste kegle til startlinien. Keglerne står på en cirkelformet metalplade, 3 tommer i diameter. Keglepladerne danner tilsammen et kvadrat med den midterste kegles plade i midten. De øvrige kegler står tre tommer fra kvadratets kant og 1 fod 10 1/2 tomme (57,2 cm) fra midten. Kvadratet er 4 1/2 fod (1,37 m) i sidemål, gerne lavet af bøgetræ. Bag kvadratet er banen udstyret med en sikkerhedsvæg.

Scoring. Der scores et point for hver væltet kegle.
Hver spiller har tre kast (kaldet en »chalk«) med en maksimum-score på 27. Hvis en spiller vælter alle ni kegler, før alle tre kast er brugt, rejses de igen. 3 x 3 kegler fra hver spiller (3 »chalks«) udgør en »leg«. Totalscoren for hvert holdmedlem lægges sammen og holdet med højeste antal vinder pågældende »leg«. En match er bedst af tre »legs«. Der er en anden måde at konkurrere på. En »chalk« afgøres af antallet af kast, der bruges til at vælte alle ni kegler, men fem sættes som maksimum. En »game« (et parti) slutter, når et hold har gennemført 7 »chalks«. Selve matchen bliver så spillet over fem partier. Da det vindende hold skal have det højeste antal »chalks«, er det muligt alligevel at vinde matchen, selvom man har tabt tre af de fem partier. En »floorer« (1) er et kast, der jævner alle ni kegler med gulvet (floor). Det er et kast, der med tilstrækkelig kraft og i den rigtige vinkel rammer forkeglen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 4.181 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
867514-09-2014 08:39:37 katja
Du kan også købe en del amerikanske og engelske produkter fra wiya. http://wiya.dk

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du planlagt stor fest i år?Effektiv reklame - klik her