Logo

Skarpsindighedsprøver

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det gælder om at opbygge en lille, handlingsfyldt historie eller en beskrivelse af en situation, hvis enkeltheder tilhørerne må mærke sig nøje under oplæsningen, for at kunne drage slutninger deraf.
Lav nogle hold, læs historien og stil spørgsmål bagefter. Der svares skriftligt.
Efter at hver især havde besvaret eet spørgsmål og havde fået point for det, kan holdene hver for sig udarbejde en redegørelse for, hvad der var sket ved den beskrevne tildragelse.

Her er nogle forslag:

Hvordan blev de dræbt ?
Forklaring: »Jeg læser nu en lille, dyster historie for Dem, der handler om en amerikansk millionær og hans broder, der kommer ulykkeligt af dage. Bagefter stiller jeg Dem så nogle spørgsmål angående forskellige enkeltheder i indholdet.«
Altså:
»En amerikansk millionær ved navn Tom Brown og hans broder Felix blev efter at have deltaget i et af de løsslupne selskaber, vi kender fra filmen, fundet skudt - millionæren i brystet og broderen i ryggen. Begge var øjensynlig styrtet døde om med det samme. Brown var 56 år, broderen kun 42. Hvis en revolver affyres på kort afstand, som når en mand skyder sig selv, vil man finde, at skuddet efterlader sig spor i form af krudtslam og brændt tøj, hvor kuglen har ramt. Afgives skuddet på længere afstand, ses ingen sådanne mærker. De dræbte fandtes på Browns lystgård, ikke i hovedbygningen, men midt på gulvet i en pavillon nede i haven. Pavillonen benyttedes af og til ved selskaber. Gulvet i pavillonen var dækket af et lag støv, som tydeligt viste hvert fodspor. Gulvarealet var lO X 15 meter og uden uregelmæssigheder, rundinger eller indhak af nogen art. I rummet fandtes kun to sæt fodspor. Tænker man sig en trediemand stående lige uden for døren, ville han kunne sigte på enhver, der beIandt sig i rummet, men brolægningen udenfor ville ikke vise noget fodspor. Også fra et åbentstående vindue havde man fri udsigt over rummet. Uden for vinduet var ganske vist et bed med blomstrende krokus, men holdt man sig på fliserne, kunde der heller ikke her ventes noget spor. Begge herrerne var i smoking. Under millionærens legeme fandtes en revolver, mens intet våben fandtes i nærheden af broderen. For begges vedkommende havde skuddet, der dræbte dem, sværtet tøjet med krudtslam. Hvad det indbyrdes forhold mellem brødrene angår, vidste man, at millionæren elskede sin yngre broder højt, ja, så højt, som man kun gør det i romanerne, og man kan derfor se fuldstændig bort fra, at han skulle have dræbt ham med overlæg. End ikke i selvforsvar ville han kunne gøre det. Mange mennesker mente, at broderen derimod kun på skrømt gengældte disse ædle følelser. I virkeligheden holdt han mere af millionærens penge end af ham selv, og disse penge ville tilfalde ham ved millionærens død.«

Så kommer spørgsmålene:

1) Hvor stor var aldersforskellen mellem de to brødre?
(14 år.)
2) Hvad hed den ældste af brødrene til fornavn ?
(millionæren, der var ældst, hed Tom.)
3) Havde der nylig været selskab i pavillonen?
(Nej, et lag støv, kun 2 sæt fodspor.)
4) Var pavillonens gulv ovalt, kvadratisk eller blot firkantet?
(firkantet, lO x 15 meter.)
5) På hvilken tid af året fandt den sørgelige begivenhed sted?
(om foråret, friske Krokus i blomst.)
6) Hvem af de dræbte var skudt på nært hold?
(begge, tøjet sværtet af krudtslam.)
7) Hvilken farve havde millionærens skjorte?
(hvid smoking.)
8) Hvor lang tid tror I, det tog at læse historien op ?
(formentlig 2¼ - 2½ minut.)


Gådens sandsynlige løsning ser i forfatterens udarbejdelse sådan ud:
Millionæren kan ikke være blevet skudt:
l) af trediemand på afstand, da han befandt sig midt i pavillonen, og skuddet i brystet havde sværtet tøjet,
2) heller ikke af broderen, da han selv lå på revolveren, og der intet våben fandtes i nærheden af broderen. Tilbage bliver:
3) et ulykkestilfælde og
4) selvmord.
Det sidste må anses for sandsynligst, når broderens dødsmåde overvejes. Broderen kan ikke være blevet skudt :
l) af tredieperson på afstand (midt i værelset, sværtet tøj),
2) heller ikke med overlæg af millionæren, da man ifølge skildringen helt kan se bort denne mulighed.
3) selvmord er usandsynligt, da skuddet sidder i ryggen.
Sandsynligst er, at han er kommet af dage ved et ulykkestillælde eller vådeskud, idet situationen efter det oplyste rimeligvis har været følgende: Broderen, der stræber efter millionærens penge og derfor ham selv efter livet, lokker ham ned i den tomme pavillon, hvor han vil skyde ham. Mlllionæren opdager hans hensigt; det kommer til en kamp, hvor han vrider broderens hånd med revolveren om på ryggen; revolveren går ved et ulykkestilfælde af, og skuddet dræber broderen, hvorefter millionæren i fortvivlelse begår selvmord.


Bilulykken
Brev fra en ven: »Jeg var forleden ude for et stygt automobiluheld. Vi stødte mod et vejtræ, og jeg blev ret hårdt kvæstet. Egnen var øde, og jeg måtte spadsere over en mil til en kro, hvorfra vi tilkaldte en læge, som imidlertid beroligede mig med, at bruddet ville være i orden i løbet af 3 uger, da det ikke var kompliceret. Så nu har jeg besluttet at blive her på kroen, til jeg igen er rask. Venlig hilsen din ven.
Hvilket af de 4 lemmer var brækket ?
Svar: Når vennen skriver, at han måtte spadsere, så har han højre arm og begge ben i behold, og må altså have brækket venstre arm.


Mystik
Der er to fædre; den ene giver sin søn 150 kroner, den anden giver sin søn 100 kroner. De to sønner går derefter ind i den anden stue, hvor det viser sig, at de tilsammen kun har 150 Kroner.
Hvordan kan dette forklares?
Svar: De to fædre med de to sønner var kun 3 personer: Bedstefar, far og søn.


Bakterier i vandfadet
En bestemt bakterie har den egenskab, at den på nøjagtigt eet døgn deler sig på midten og bliver til 2. Tænk Dem nu, at De en bestemt dag putter sådan en bakterie i et vandfad med vand, og at denne bakterie i tiden derefter formerer sig igennem et stigende antal efterkommere efter princippet: Hver enkelt bakterie bliver på eet døgn til 2. Efter 129 døgns forløb sker det, at vandfadet er nøjagtig helt fuld af bakterier. Nu spørger jeg Dem: Efter hvor mange døgns forløb var vandfadet nøjagtig halvt fuldt af bakterier ?
Svar: Efter 128 døgns forløb.


Hvad koster proppen ?
En flaske glycerin med prop koster 1 krone og 10 øre. Flasken med indhold koster en krone mere end proppen. Hvor meget koster proppen ?
Svar: 5 Øre - ikke 10 øre, som nogen vil have regnet ud.


I flyvemaskine
Under absolut lige forhold med hensyn til højde, vind, motorkraft o.s.v. fløj en flyvemaskine turen København- Hamborg frem og tilbage. Udturen fra København til Hamborg varede nøjagtigt 1 time og 20 minutter. Om eftermiddagen, da den fløj tilbage, var den imidlertid kun 80 minutter om den samme strækning. Hvordan kan dette forklares ?
Svar : 1 time og 20 minutter og 80 minutter er lige lange tidsrum - der har De forklaringen.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (14 stemmer)
Siden er blevet set 14.622 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
972806-04-2010 00:58:25 may-britt kattrup
er der nogen der kan forklare den med korkproppen. tak

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her