Logo

Shove Ha'Penny

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Bordspil

Ordene kan bedst oversættes ved »slå til femøren«, og de er navnet på et præcisions-spil med mønter. Det egner sig fortræffeligt til en rask duel.
Shove Ha'penny spilles på et bord med en glat overflade. En plade af skifer bruges ofte i den engelske pub. Ikke alene egner skiferen sig godt til dette spil, men ved hjælp af et stykke skrivekridt kan man også holde regnskab med spillernes points på selve pladen.
Bordet er så løseligt delt op i ni tværgående felter, og det gælder nu for begge spillere om - efterhånden - at få slået tre mønter ind i hvert eneste af de ni felter.
Deltagerne har fem slag ad gangen. Hver af de fem mønter lægges halvt ude over bordkanten - så de akkurat ikke tipper - og med håndfladen slår man dem så ind på bordet og ind i felterne. Mønter, der bliver liggende på stregen mellem to felter, tæller ikke med; men hvis man med en efterfølgende mønt kan støde til dem, så de kommer ind, hvor de hører hjemme, tæller de. Derfor venter man som regel med at tælle points, indtil alle fem mønter er slået ind - hvorefter mønteme tælles sammen og overlades modspilleren. De opnåede points for hvert felt markeres med kridtstreger på bordet (se tegningen) eller med blyantstreger på et stykke papir. Hvis man i løbet af spillet får slået flere end tre mønter ind i samme felt, går de overskydende points til modspiIIeren, såfremt denne har brug for dem i de pågældende felter.
Ofte bruger man mønter, hvor den ene side er slebet aldeles blank. Det er brand-ulovligt. Men vi kan naturligvis bruge mange ting, f. eks. plastic-brikker.

Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 4.305 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Afstemning
Hvilket køretøj vil du foretrække til bryllupskørsel?Afstemning
Hvordan vælger I tøj til jeres bryllup?


Afstemning
Hvordan vælger du tøj til en stor fest?

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken form for musik er bedst til festen?
Afstemning
Hvilket køretøj vil du helst køres i til din konfirmation?
Smæk insektet!