Logo

Lerdueskydning - Olympisk trap

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Lerdueskydning omfatter tre konkurrence former: International (olympisk) trap-skydning, almindelig trap-skydning og skeet-skydning. I alle tre discipliner skal skytterne med haglgeværer forsøge at ramme nogle tallerkenformede lerskiver (lerduer), der slynges ud fra kastemaskiner på banen. Lerduernes flugt skal svare til en levende fugls, når den pludselig starter fra jorden ude i jagtterrænet.
Placering af skydestandpladser og kastemaskiner varierer med skyde-disciplinen.

Skydebanen. Der er fem skydestandpladser og 15 kastemaskiner. Hver standplads er tydeligt markeret. Kastemaskinerne er fordelt i fem grupper med tre til hver standplads, a 1-5, skydestandpladser placeret med 3,20 m's mellemrum, b Afstanden til kastemaskinerne, 15 m,
c Gruppe af tre kastemaskiner

Våben. Enhver type haglgevær inklusive automatiske modeller, der ikke overstiger kaliber 12, Kompensatorer og lignende, der kan distrahere andre skytter, er ikke tilladt.
Fx. Sideliggende dobbeltløbet (Side by side), Overliggende dobbeltløbet (Over and under) samt Enkeltløbet

Lerduer. Højde 25-28,5 mm, vægt 100-110g. Den farve, der vælges til en konkurrence, skal være ens på alle "duerne" hele konkurrencen igennem (sort, hvid eller gul) og klart synlig.
Ammunition. Patronernes maksimumslængde 70 mm. Maksimum diameter for haglene 2 1/2 mm (nr. 6 europæisk eller nr. 7 amerikansk). Haglladningens vægt maksimum 32 g.
Sortkrudt, brand- eller sporpatroner er ikke tilladt. Kastemaskiner. De tre kastemaskiner i hver gruppe er indstillet, så de slynger lerduerne ud i forskellige retninger. Ved den bedste udskydningsvinkel skallerduerne slynges 70-80 m. Kastemaskinerne skal justeres hver dag og derefter forsegles. Den midterste maskines position er markeret så den er synlig fra den tilhørende skydestandplads. Markørgrav og halvtag beskytter de mænd, der lader kastemaskinerne. Maskinen udløses enten elektronisk eller mekanisk ved håndkraft af en "trykker", der klart kan se og høre alle skytterne.
Et særligt system sikrer, at ingen skytte aner, fra hvilken maskine, den næste lerdue slynges ud, så han ikke på forhånd ved, i hvilken retning han skal sigte.

Officials. En overdommer afgør alle træffere, forbiere og kendelser om omskydning. To hjælpedommere assisterer ham. I internationale konkurrencer kontrollerer en jury på fem mand konkurrencen, og tre officielle listeførere tager sig af kontrol med og føring af resultaterne.
Skydningen. Der skydes almindeligvis i hold på seks. Der trækkes hver dag lod om skyderækkefølgen. Fem skytter står på standpladserne; den sjette står parat til at rykke ind på stand 1. Hver skytte får nu efter tur "sin" lerdue og rykker derefter hen på standpladsen til højre for ham. Skytten på stand 5 går tilbage til 1. og så fremdeles. Skydningen fortsætter indtil hver skytte har fået chancen for at ramme 25 lerduer (dvs. 5 duer pr. standplads). Dog kan man skyde færre omgange i mindre konkurrencer. Skydningen kan afbrydes af overdommeren, på grund af dårligt vejr eller for reparation af kastemaskiner. Skytten skal have begge fødder helt inden for standpladsens grænser. Han lader med to patroner og melder klar, når han er parat. lerduen slynges ud med
det samme. Hvis han rammer forbi i første skud må han skyde et skud til.
Funktionsfejl. Hvis et våben eller en patron ikke virker, bliver der givet en ny "due", hvis:
- skytten ikke selv er skyld i fejlen; .
- skytten ikke åbner og sikrer geværet før overdommerens inspektion.
- skytten ikke affyrede andet skud efter at det første fejlede. Der tillades dog kun tre "klikkere" for hver skytte i en runde.
Hvis man har en forbier i første skud og det andet klikker, skal man også i omskydningen ramme forbi med det første skud. Ellers vil det andet også blive regnet for en forbier.
En skytte må gerne skifte sit våben ud, hvis det ikke koster forsinkelse og hvis det ikke kan repareres hurtigt.

Scoring. En "død" lerdue (en træffer) er en due, der er kastet rigtigt ud og ramt af skuddet, så den tydeligt går i stykker eller reduceres til støv.
Skytterne må ikke samle lerduer op for at se, om de er ramt.
Forbier er ethvert skud, der ikke tydeligt har ramt lerduen i luften (det er ikke engang nok, at der flyver støv fra den).

Forkert due (no bird). Hvis lerduen sendes i luften på forkert tidspunkt (f.eks. før skytten har meldt klar eller ikke øjeblikkelig efter) og skytten ikke har skudt efter den, bevilges en ny due. Hvis lerduen er irregulær på anden vis, bevilges en ny due, hvad. enten der er skudt eller ej.

Overdommeren kan også bevilge en ny due, hvis:
- skytten er blevet forstyrret;
- en anden skytte har skudt efter samme mål.
Skud noteres ikke, hvis en skytte skyder, når det ikke er hans tur, eller før han har kaldt sin due.

Uafgjort. De førende skytter skyder nye runder á 25 lerduer indtil vinderen er fundet.

Straffe. Skytter, der bryder reglerne eller opfører sig ukorrekt, kan få advarsel, fratrukket points eller blive diskvalificeret. Verdensmesterskaber.
I holdkonkurrencer deltager fire skytter fra hvert land. Den individuelle konkurrence gælder i øjeblikket 200 duer, hvoraf resultaterne efter de første 150 afgør holdmesterskabet.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 6.990 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Vil du boykotte noget fra Rusland?


Effektiv reklame - klik her