Logo

Kegler - Ni-pinde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Det traditionelle gamle keglespil med 9 kegler lever på trods af nye grene inden for keglesportsgruppen i bedste velgående og er i stadig udvikling i Danmark. Ad en lang, smal bane sendes en kugle mod 9 kegler. Der scores points i henhold til, hvordan og hvormange kegler, der væltes. Der spilles både individuelt og i hold på internationale baner.

Banen. Der spilles på særlige indendørs baneanlæg med flere baner. Banen er af hårdt træ (i Danmark af bøgetræ) og let udhulet, så kuglen kan »sverve« ned mod keglerne. En tilløbsbane i samme bredde er afgrænset bagud af en sort linie; fremad ved overgangen til selve løbefladen af en hvid spærrelinie.

Keglestand og kegler. De ni kegler er placeret på den 1 x 1 m store keglestand.
Den forreste kegle kaldes forhjørnet. Alle kegler er 40 cm høje og vejer ca. 1800 g.
Bredde ved hals: 5 cm, mave: 10 cm og fod 6,5 cm. De er lavet af særligt behandlet hvidbøg med en stålkugle boret op i bunden.
Kuglerne. Den internationale kugle skal måle 16,5 cm i diameter og veje 3050-3150g. Den er lavet af en hård gummi legering og har ingen udboring til fingergreb.

Officials. Store konkurrencer skal ledes af en neutral overdommer, udpeget af FIO (Det Internationale Kegle-Forbund). Desuden skal der være startere, baneassistenter og protokolførere. Under kampe og træning er tobaksrygning og nydelse af spiritus forbudt.
Deltagere. Internationalt spilles i fire kategorier: Herrer: 18-60 år; seniores: over 60 år; damer: fra 14 år; juniores: 14-18 år.

Påklædning. Spillerne skal bære en anerkendt sportsklubdragt.
Holdmandskabet skal være ensartet påklædt. Ureglementeret påklædte spillere kan nægtes start.

Spilleregler. Der findes en lang række former for spil, men på konkurrence-plan tæller hver væltet kegle 1 point, hvis kuglen slår ind i keglestanden fra den rigtige side af forhjørnet.

Mesterskaber. I individuelle mesterskabs-konkurrencer skal herrerne på to baner slå 200 slag med 100 på hver, samt 4 x 50 slag, fordelt ligeligt på fire baner. I danmarks-mesterskaberne er det 300 slag for såvel damer som herrer. Ved europamesterskaber kan man komme helt op på 800 slag fordelt over 2 dage. Halvdelen af slagene skal slås ind i keglestanden fra højre side, den anden halvdel fra venstre.

Holdkampe. Der skal være 6 deltagere pr. hold. Hver deltager slår 60 slag fordelt på 3 baner (20 på hver) med lige mange fra hver side.

Faldne kegler. Kun faldne kegler tæller. En kegle, der tydeligt er flyttet fra sin position på keglestanden, regnes for faldet.

Overtrædelse. Hvis man under tilløbet enten træder over den sorte grænse bagude eller den hvide spærrelinie ved selve løbefladen, giver det første gang en advarsel - men derefter tæller slaget 0. Man må gerne berøre den hvide linie, men ikke overtræde den.

Forkert side. Hvis man sender en kugle i keglerne fra den forkerte side, giver det første gang kun en advarsel, men derefter vil alle slag, der går ind fra forkert side, tælle 0.

Uafgjort. Står to spillere lige efter en match, vinder den, der først nåede resultatet. En spiller, der slår efter at en anden spillers endelige resultat er kendt, skal slå hans resultat med mindst en kegle. Det er ikke nok at nå samme resultat.

Kegle - Bohle-banen, international sportsbane:
Længde Bredde
a - b = tilløb (kan udelades) 1,00 m
b - c = løbe længde m/linolium 5,50 m 0,35 m
c - d = banen, løbefladen 23,50 m 0,35 m
d - e = keglestanden 1,00 m 1,00 m
e - f = baneafslutningen 0,25 m 1,70 m
f - g = keglegraven 1,25 m 1,70 m
a - g = Bohle-banen ialt 32,50 m lang

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 6.348 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her