Logo

Femkamp, moderne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Moderne Femkamp er en olympisk sport sammensat af de 5 forskellige discipliner ridning, fægtning, skydning, svømning og terrænløb. Individuelt og holdmæssigt placeres deltagerne efter et point-system, idet man får points for præstationer i hver af de fem discipliner. Et hold har tre medlemmer. Moderne femkamp dyrkes i Danmark under Dansk Moderne Femkamp Forbund (DMF), der er associeret med Dansk Skytte-Union.

Placering. De points. en deltager scorer i hver enkelt disciplin, lægges sammen og giver den endelige placering. Kun deltagere, som er med i alle fem discipliner, tæller. En deltager, som trækker sig ud af eller elimineres i en af de fem discipliner må gerne fortsætte konkurrencen, men får nul point for den disciplin. Holdplaceringen afgøres
ved en sammenlægning af de point-tal, hver enkelt af de tre medlemmer har opnået.
Uafgjort. Hvis nogen står lige er deltageren eller holdet med det højeste antal sejre i de forskellige discipliner vinder. Hvis det herefter stadig står uafgjort, er disciplinerne værdisat i følgende rækkefølge: terrænløbet, svømningen, skydningen. fægtningen og ridningen.
Deltagere. En nation kan normalt sende fire deltagere i konkurrence, men kun de tre tæller i holdkonkurrencen.
Ved OL og verdensmesterskabet må kun tre stille op, men fjerdemanden holdes som reserve.
Regler. Konkurrencer i moderne femkamp finder dels sted under UIPMB's (Det Internationale Femkamp og Biathlon Forbunds) regler, dels under de Internationale regler, der gælder i hver enkelt af de fem discipliners specialforbund.
Rækkefølge. Konkurrencen strækker sig normalt over fem dage, og der konkurreres i denne rækkefølge:
1) ridning
2) fægtning
3) skydning
4) svømning
5) terrænløb
Lodtrækning. Rækkefølgen, hvori de enkelte deltagere starter i de enkelte discipliner, fastsættes ved lodtrækning dagen før den første konkurrence begynder.
Doping-kontrol. Dopingprøver gennemføres på alle konkurrencedagene undtagen ved ridningen. Straffen for doping er diskvalifikation fra hele konkurrencen.
Reserver. En deltager kan erstattes af en reserve, hvis han på grund af skade i ridekonkurrencen må trækkes ud.
Hvis skaden opstår, efter at han har sat sig til hest, men før han passerer start
linien, må reserven springe til og starte på den uheldige deltagers allerede fastsatte starttid.
Hvis den skadede deltager havde passeret start linien må reserven trædes ind hvis:
- stævne-lægen erklærer, at den skadede deltager er ude af stand til at deltage i de resterende discipliner;
- reserven starter i fægtning (anden disciplin) med nul point for ridning.
Reserver kan ikke træde ind på noget senere tidspunkt i konkurrencen.

RIDNING
Heste. Der er en hest til rådighed for hver to deltagere, og de fordeles ved lodtrækning. Desuden er der en reservehest for hver påbegyndt gruppe af ti deltagere.
(Er der f.eks. 11 deltagere, er der i alt 5 + 2 = 7 heste til rådighed). Alle heste bliver omhyggeligt udvalgt, så man kan sikre så megen lighed blandt alle konkurrenter som muligt. Rytterne skal veje mindst 75 kg inkl. sadeltøj (er legemsvægten utilstrækkelig, må der vægte i sadlen).
Alle hestene skal to dage før konkurrencen inspiceres for egnethed af UIPMB's tekniske komite - og en repræsentant for hvert hold (nation) må overvære inspektionen, men kan ikke gribe ind.
Ruten er 800. m lang med 15 forhindringer inklusive en dobbelt og en tredobbelt spring-kombination. En almindelig forhindring må ikke være over 120 cm i højde, et spring over en vandgrav ikke bredere end 300 cm; en bred forhindring ikke overstige 110 cm i højde og 130 cm i bredde.
Ruten bliver inspireret af en jury to dage, før konkurrencen begynder. Dette er sidste mulighed for ændringer af ruten eller forhindringerne.
Deltagerne må gennemse ruten dagen før konkurrencen.
Scoring. En deltager kan opnå et maksimum på 1100 points - for en fejlfri runde inden for den tilladte tid (2 minutter). Man får fratrukket strafpoints for følgende:
- for hvert sekunds overskridelse af tidsgrænsen, 2 point;
- for at nedrive forhindringer eller ramme vandgraven, med et af
hestens ben, 32 points;
- for et fald fra eller med hesten, 64 points;
- for den første refusering (hesten nægter at springe), 24 points;
- for anden refusering, 48 points;
- for tredje og'alle efterfølgende refuseringer, 72 points.
Hvis hest og rytter under en refusering samtidig vælter en forhindring, er strafpoints også afhængige af, hvor refuseringen finder sted. Hvis det er første refusering på ruten og en enkelt forhindring, der væltes, eller første del af en kombineret: 36 points;
for anden del: 40 points; for tredje del: 44 points.
Er det anden refusering koster det 60 points at vælte en enkelt forhindring eller første del af en kombineret; 64 points, hvis det er anden del af den kombinerede, og 68 points,
hvis det er tredje.
For tredje refusering: 84 points ved en enkelt forhindring eller første del af en kombineret; 88 points for anden del af en kombineret og 92 points for tredje del.

FÆGTNING
Pladsen består af en -pist. der er 17 m lang og 1,802.20 m bred med et kobberunderlag af hensyn til den elektriske markering.
Udstyr. Kårde godkendt og inspiceret af FIE (Det Internationale Fægteforbund). Der er elektrisk markering af træffere.
Påklædningen skal være i overensstemmelse med de internationale fægteregulativer.
Kampe. Alle fægterne møder hinanden og kæmper for at nå en enkelt træffer; dobbelt-træffere (fægterne træffer hinanden samtidig) tæller ikke. Hver deltager skal kæmpe i mindst 20 kampe;
en ekstra omgang afvikles. hvis der er færre end 21 dellagere.
En kamp varer 3 minutter og deltagerne bliver varskoet. når der er 1 minut tilbage. Hvis der ikke er nogen afgørende træffer. tæller kampen som tabt for begge dellagere (dobbelt nederlag). Hvis en deltager bliver elimineret i fægtningen bliver alle hans kampresultater strøget.
Scoring. Hvis man vinder 70 % af kampene, opnår man i alt 1000 points.
Man vinder eller taber points for hver sejr over eller under denne procent. Disse points finder man ved at dividere 1100 med antallet af kampe. En afgørende kamp kan arrangeres for at finde den endelige vinder af fægteafdelingen, men antallet af de scorede points bliver ikke berørt heraf.

SKYDNING
Pistoler. Kaliberen skal være minimum 5.6 mm (0.22). Våbnets maksimale størrelse er 300 mm x 150 mm x 50 mm med 5 % tolerance i alt. Dets maksimum-vægt er 1.26 kg.
Ammunition. Projektilerne er af bly eller lignende blødt homogent stof.
Skiver. Silhouette-skiver godkendt af UIT (Den Internationale Skytteunion).
Der skal være en bagskive ca. 1 meter bag hver skive. så dommerne lettere kan afgøre vanskeligt bedømmelige skud.
Skydeafstanden er 25 meter. Proceduren. Hver deltager skyder fire serier å fem skud. (En træningsserie på fem skud er tilladt før første serie). Deltagerne må ikke hæve deres skydearm mere end 45° i forhold til lodret, før de fyrer.
Scoring. 194 af 200 mulige skivepoints giver en score på 1000 points.
22 konkurrencepoints får eller mister man for hvert skivepoint, der er over eller under 194. Højeste point-tal er således 1000 + (6 x 22) = 1132.

SVØMNING
Bassinet skal være af en standard godkendt af FINA (Det Internationale Amatør Svømmeforbund).
Distance. 300 m fristil. Deltagerne deles op i heats efter startlisten (fastsat ved lodtrækning) og antallet af baner i bassinet.
Scoring. Hvis man svømmer de 300 m på 3 minutter 54 sekunder giver det 1000 points. Tiden måles i halve sekunder (om end der opgives tiendedele af hensyn til deltagernes placeringer i disciplinen) og hvert halve sekund over eller under 3.54 er hhv. minus eller plus 4 points. (Er tiden f.eks. 3.54.4 opgives den til 3.54,0, men er den 3,54.5 opgives den til dette. og sidste tiende del koster således her deltageren 4 points).

TERRÆNLØB
Ruten er 4 km lang med en total stigning på 60-100 m. Den er klart markeret. Inspektion. Samme morgen som terrænløbet finder sted, har deltagerne lejlighed til at kigge på ruten og får et særligt topografisk kort over den.
Påklædning. Deltagerne skal bære deres holds farver. På bryst og ryg skal de bære deres specielle startnummer for terrænløbet.
Procedure. Deltagerne starter med 1 minuts mellemrum. En deltager, som starter for tidligt. skal starte om, men hans tid tages fra den egentlige starttid.
Startere. der kommer for sent, bliver ligeledes tidtaget fra det fastsatte starttidspunkt.
Scoring. Hvis ruten gennemføres på 14 minutter 15 sekunder giver det 1000 points. Hvert sekund hurtigere eller langsommere end denne tid betyder gevinst eller tab af 3 points.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,1 (7 stemmer)
Siden er blevet set 8.050 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her