Logo

Bordtennis

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Bordtennis spilles enten som single eller double og er en udpræget indendørssport.
Med bats slår man en lille let bold frem og tilbage over et bord, som er delt på midten af et net. Ideen er at vinde points ved at præstere server og returneringer som modstanderen ikke kan returnere.
Bordtennisbolden er verdens letteste idrætsredskab. I spil kan den nå hastigheder op til 170 km i timen.

Bordet kan være af ethvert materiale (fortrinsvis hårdt træ) og skal give et opspring på 22-25 cm, når en godkendt bold slippes fra højden 30,5 cm over bordoverfladen. Bordfladen skal være mørk (mørkegrøn el. sort) og mat med en hvid, 2 cm bred linie langs hele bordfladens kant og hele bordet regnes som spilleplads.

Kantbolde er server eller returneringer, der rammer bordkanten, De er »gode«. Bordpladens sider regnes ikke med til spillefladen.
Til double deles spillefladen på midten på langs af bordet af en 3 mm hvid linie.

Nettet er 183 cm langt, 15,25 cm højt og udspændt tværs over bordet på midten. Spilleområdet bør være mindst 2,5 m for hver bordende, 1,5 m på hver side af bordet og så højt som muligt til loftet (internationale turneringsmål 14 x 7 x 4 m længde/bredde/højde).

Påklædningen må ikke være hvid eller lys. Der spilles normalt i mørk bluse og shorts eller nederdel samt idrætssko med gummisål (gummisko).

Dommer. En eller flere dommere kontrollerer kampen (kampdommer samt evt. netdommer og tidtager).

Bolden skal være kuglerund og fremstillet af celluloid eller lignende plastisk materiale, hvid eller gul og med mat overflade. Vægt kun 2,40-2,53 gram. Diameter: 38,2 mm.

Battet må have en hvilken som helst størrelse, form og vægt. Hver side af battet skal være mat og mørk, men siderne behøver ikke at have samme farve. Selve »bladet« skal være helt af træ, af ensartet tykkelse samt plant og stift.
Hvis battet er beklædt på den ene eller begge sider, skal beklædningen være enten
a) gummi med knopper (»pimple«) som vender udad og ikke er tykkere end 2 mm, eller
b) »sandwich«, et dobbeltlag med svampegummi inderst og yderst et lag »pimple« med knopperne enten indad eller udad og højst 4 mm tykt.
(Hvis en side af battet aldrig bruges kan den være dækket med et hvilken som helst mørkt, mat materiale, men i så fald betyder brug af denne side tab af points).

Et sæt vindes af den spiller eller det par, der først når 21 points, med mindre begge spillere når 20 points, i hvilket tilfælde den spiller, der først opnår 2 points mere end modstanderen, vinde. sættet.
En kamp består enten af et sæt, bedst af tre eller bedst af fem sæt.
Spillet skal foregå uden pause mellem sættene. Dog har en spiller eller et par ret til at forlange højst 5 minutters pause mellem 3. og 4. sæt i en 5-sæts kamp og højst 1 minut mellem en kamps øvrige sæt.

Valg af side og serve-ret. Hvis vinderen af lodtrækningen vælger at serve eller modtage kan modparten vælge side - og omvendt.
Vinderen af lodtrækningen kan forlange, at modparten vælger først.
I double bestemmer hvert par, hvem af dem der skal henholdsvis serve og modtage først i første sæt.

Spilleorden. Den spiller, som først slår til bolden i en kamp kaldes serveren, den anden modtageren. »Slået« vil sige at ramme bolden med battet eller bathånden neden for hånd leddet.
Det betyder tabt point, hvis der slås med hånden alene efter at battet er tabt, eller med battet alene, hvis det tabes eller kastes. (En bold slået med »bathånden«, mens den holder på battet er altså god!)
I single skal serveren ud føre en korrekt serve og modtageren en korrekt returnering, hvorefter spil lerne skiftes til at returnere.
I double skal serveren ud føre en korrekt serve, hvorefter modtageren udfører en korrekt returnering. Derefter skal serverens partner udføre en korrekt returnering, hvorefter modtagerens partner skal returnere. Spillet fortsætter med reglementerede returneringer i den nævnte orden. Serven. Bolden anbringes på den frie hånds udstrakte håndflade, som holdes stille over bordfladens højde med fingrene samlet og tommelfingeren fri. Bolden kastes derefter med hånden alene og uden nogen skruning opad i en retning der ikke afviger mere end 45° fra lodret,-og således at bolden hele tiden er synlig for dommeren. For nedadgående slås bolden først i egen bord halvdel så den derefter, idet den passerer over eller uden om nettet, rammer modstanderens halvdel. (»Uden om« nettet vil sige uden om netstolperne eller under den del af nettet, der rager uden for bordkanten). Bolden skal rammes i første forsøg.
Ellers er det tabt point. I slagøjeblikket skal bolden være bag bordets bagkant eller dennes tænkte forlængelse.
I double skal bolden i serven først røre serverens højre bord halvdel og derefter den diagonalt modsatte bordhalvdel (dvs. venstre halvdel set fra serverens side).

Returnering. Efter at bolden har rørt spillerens bordhalvdel skal han returnere den direkte eller uden om nettet, så den rammer modspillerens bord halvdel. Hvis bolden på vejen rører net eller netstolper, regnes den alligevel for korrekt returneret. Bolden må ikke hoppe to gange på modtagerens bordhalvdel før returnering. En spiller må heller ikke ramme den to gange i direkte fortsættelse af hinanden.

Flugtning - dvs. at slå til bolden i spil før den har rørt ens bordhalvdel er ikke tilladt og betyder tabt point. Bolden regnes ude af spil, så snart den har rørt noget som helst andet end spillefladen, nettet (incl. støtter) battet eller bathånden neden for håndleddet.
Sidebytning. Spillerne eller parrene skifter side efter hvert sæt. I det afgørende sæt byttes, når første spiller eller par har nået 10 points.
Forkert side. Hvis spillerne spiller fra den forkerte side skal fejlen rettes, så snart den opdages. Dog ikke hvis sættet allerede er færdigspillet. I alle tilfælde tæller alle points opnået, før fejlen blev opdaget.

Et point opnås af en spiller hvis hans modstander:
- ikke laver en korrekt serve; - ikke laver en korrekt returnering.
- rører bolden uden for tur i double (undtagen ved fejlopstilling - se ovenfor);
- rører ved bordet med den frie hånd, medens bolden er i spil.
En spiller opnår også points hvis:
- hans modstander, dennes bat, påklædning eller andet, han bærer på sig, rører bolden i spil, inden den har rørt hans bord halvdel, samt endnu ikke har passeret bag- eller sidelinier;
- hans modstander rører nettet, dets støtter eller sætter bordpladen i bevægelse mens bolden er i spil.

Ombold. Bolden spilles om, og der beregnes ikke point, når:
a) bolden rører nettet eller netstolper i serven - forudsat serven i øvrigt er korrekt og bolden ikke rammes af modstanderen inden den endnu har ramt hans bord halvdel (flugtning) ;
b) der serves uden at modtager eller partner er klarmedmindre returnering
all igevel forsøges;
c) en spiller hindres i at udføre en korrekt serve eller returnering grundet ydre omstændigheder, han ikke er herre over (f.eks. bevægelser hos tilskuere, pludselig støj)
d) bolden går i stykker;
e) spillet afbrydes for at rette fejl i spilleorden eller sideplacering.
f) Ved iværksættelse af »Fremskyndelsesreglen«.

Serveskift. Både i single og double skifter serven fra den ene spiller til den anden, hver gang 5 points er scoret. Serveordenen i double er: den spiller der server først (1a) server til den modstander der skal serve først for sit par (2a). 2a server så til 1a's partner (1b). 1b server derefter til den fjerde spiller (2b), og 2b server så til 18, og så videre.
Hvis det står 20-20, eller hvis -fremskyndelsesreglen« er i anvendelse, er serverækkefølgen uændret, men nu skifter serven for hvert enkelt point, indtil sættet er afgjort.
Den spiller eller det par, der servede først i et sæt, skal modtage først i det næste sæt.
I hvert sæt i double skal modtager-ordenen være omvendt i forhold til det foregående sæt.
I det afgørende sæt i en dot:lble skifter det modtagende par sin modtagerorden, når det ene af parrene har nået 10 points.
Enhver fejl i serve- eller modtager-orden skal rettes så snart den opdages. Alle points opnået, før fejlen opdages, tæller.

Fremskyndelsesregien (The expedite rule) anvendes hvis et sæt er uafsluttet 15 minutter efter starten. Den gælder så i resten af dette sæt, samt i kampens resterende sæt. Dommeren stopper spillet, og den spiller, som skulle serve, server igen. Nu tælles modtagerens returneringer højt, og såfremt bolden ikke er afgjort, inden den modtagende spiller eller par har foretaget 13 returneringer, går pointet automatisk til den pågældende spiller/par.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 8.286 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?



Effektiv reklame - klik her