Logo

Sange

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En festsang eller en lejlighedssang er en sang, der er skrevet i anledning af en bestemt festlig begivenhed.
I Danmark bliver der til mange fester sunget en eller flere festsange. For mange sange til en fest kan skabe problemer dels med serveringen af maden, dels med tiden og dermed festens videre forløb.
I mange familier er der tradition for, at man laver (eller får lavet) en sang, til en stor familiefest.
I sangen har man mulighed for at dække sig ind under faste klicheer og dermed få sagt det, der måske ellers kunne være vanskeligt at få sagt i f.eks. en tale.

Melodien
Det er de samme melodier. der bliver brugt igen og igen til lejlighedssange.
Det er f.eks. "I en kælder sort som kul", "Flickorna fra Småland", "Fra Engeland til Skotland". "Katinka, Katinka", "Jeg ved en lærkerede", "Jeg er havren" og "Sku' gammel venskab rent forgå".
Ved at vælge en gammelkendt melodi er man næsten sikker på, at alle kender den og kan/vil synge med. Melodierne fra moderne sange, som ofte er rytmisk opbygget, og ikke melodisk, er vanskelige at bruge til festsange.

Gode råd til sangskrivere
Noterer alt det ned, om den person, der skal være genstand for sangen. Har man ikke stof nok, forhører man sig hos familie og venner, om de sidder inde med brugbart stof.

Sangen skal ikke være for lang, for det virker trættende, og det er det værste, en sang kan gøre. Hvert vers må gerne udgøre et hele. Hvis det er en humoristisk sang, er det godt, at hvert vers rummer en pointe, hvorimod det i de mere alvorlige sange er vigtigt at få sagt det, man vil, så smukt som muligt.

En anden løsning er, at benytte sig af en af de færdige sange, man kan købe til næsten enhver type fest. Søg på "Sange" og vælg kategori i FestABC.dk.

Udskift blot navnene, og sangen virker lidt mere personlig. Vær forberedt på selv at skulle synge for, ved en festsang.

Når sangen er lavet, renskrives den, tilsættes evt. dekorationer eller billeder og fotokopieres.

Uheldige emner
Undgå uheldige og kontroversielle emner i festsange, det skal være morsomt og let drillende, men aldrig personligt og bagtalende.
Skilsmisser, tidligere ægteskaber, sygdomme eller problemer af den ene eller den anden slags er bandlyste.

Festsange er en slags hyldestsange, som skal fremvise det positive og som skal markere de milepæle, som hæderspersonen har nået til i sit liv.

Professionelle sangeskrivere
Er man ikke god til selv at digte en festsang, kan man søge hjælp hos en af de mange sangskrivere, der findes landet over. Se i Find "det" her under "Sange".

Her afleverer man en liste over de begivenheder, man ønsker at få omtalt, vælger en melodi, og så sørger den professionelle sangskriver for at skrive sangen og evt. også fotokopiering.

Sangskjulere
Til festsange bruges ofte utroligt opfindsomme sangskjulere; f.eks. natpotter, og legebiler, dukkesenge og andet sjovt. Men en spånkurv kan også gøre det. Aldrig en plasticpose.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (19 stemmer)
Siden er blevet set 22.168 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her