Logo

Sølvbryllup

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Sølvbrylluppet markerer, at brudeparret har holdt sammen i 25 år, og det bør fejres med en fest. Den traditionelle sølvbryllupsfest indledes med morgenmad på selve dagen.

Man bør forberede sig på at blive vækket tidligt om morgenen på selve dagen af gode venner og familie med hornorkester og æresport. Ofte forventes en form for morgenmadstraktement til de fremmødte gæster. Derfor bør man købe ekstra ind til morgenbordet.

Sølvbrudeparret kan aftenen før sølvbryllupsdagen diskret stille øl og vand frem til nattens gæster, der vil opsætte æresporten. Selv om at æresporten tænkes som en overraskelse, kommer traditionen nok bag på de færreste.

Morgenvækningen arrangeres af venner og familie, der også sørger for æresport og hornorkester. Traditionelt synger alle fremmødte i fællesskab “I østen stiger solen op" og “det er så yndigt at følges ad"; i nogle egne afsluttes med “Katinka, Katinka luk vinduet op".

Sølvbrudeparret forventes at komme ud og stå under æresporten, mens musikken spiller. Når den stopper, inviterer sølvbrudeparret på morgenmad. Morgenmaden omfatter alle de traditionelle ting på et dansk morgenbord, herunder gerne en morgenbitter.

På en almindelig hverdag bryder folk tidligt op, fordi de skal på arbejde, men der forventes at være åbent hus indtil frokost. Herefter har sølvbrudeparret lidt fred til at forberede sig til aftenens fest, hvis den holdes på selve dagen.

Påklædningen til den egentlige søvbryllypsfest er almindeligt festtøj. Gommen kan bære smoking. Bruden kan som ved brylluppet bære myrter. Sølvbrudeparret kan igen give hinanden ringe som symbol på deres fortsatte kærlighed.

Gaver og telegrammer, der er ankommet i løbet af dagen, placeres på et gavebord, hvor også alle gæsternes gaver lægges. Gaverne pakkes først ud senere. Bordet dækkes med farverne sølv, blå og lilla, gerne tilsat lidt grønt, eventuelt i form at friske bøgegrene.

Bordplanen er som til brylluppet. Dvs. at sølvbrudeparret sidder sammen. Bruden på gommens højre side. På siderne placeres de to ældste børn, dernæst eventuelle stadig levende forældre. Derudover er bordplanen fri.

Til et sølvbryllup er der ofte mange taler og sange, men der er ikke regler for, hvilken rækkefølge talerne bør komme i. Man bør dog aldrig holde tale før efter hovedretten og aldrig under en varm ret. Sange og taler kan "styres" af en toastmaster, der kan koordinere at der ikke synges og tales lige før og under servering og mens der spises forret og hovedret.

Efter middagen og kaffen skal sølvbrudeparret igen danse brudevals. Som ved brylluppet står gæsterne i en kreds omkring parret og klapper i takt til musikken. De rykker tætter og tættere på, til brudeparret står så tæt, at de må give hinanden et kys.

Dansen er nu åbnet, men sølvbrudeparret må ikke deltage, før de har åbnet gaverne, eller set de i forvejen åbnede gaver igennem. Efter dansen serveres der natmad. Festen slutter umiddelbart efter natmaden.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (119 stemmer)
Siden er blevet set 56.146 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
851311-07-2013 13:23:23 Lone Ewers
hvad nu hvis vi har 3 børn og den sidste er en dreng... hvordan placerer man så disse 3 voksne børn... :-(

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her