Logo

Påskefrokost

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Påsken er kirkens store fest, fordi den markerer Jesu korsfæstelse og genopstandelse. Selv om det i kirken er et alvorligt budskab, der bringes, er påsken blevet en god lejlighed til at holde frokost med venner og familie.

Påskefrokosten kan forberedes i god tid, og en stor del af maden kan laves lang tid i forvejen og fryses ned. Når dagen kommer, kan retterne varmes i ovnen.

Langfredag
Man bør måske ikke invitere til påskefrokost langfredag. Dagen er en sorgens dag, hvor Jesus gennemgik store lidelser på korset.
Traditionelt spiste man skidne æg: Æg med sennepsdressing og ikke andet, men i dag..?

Æg hører påsken til og bør indgå i påskefrokosten. Baggrunden for at spise æg i påsken er, at man i gamle dage ikke måtte røre æg under fasten, og da påsken markerer fastens afslutning, spises der æg.

Påskefrokosten er ofte anledning til at samle selv store familier; menuen består i reglen af retter med æg, retter med lam og retter med kylling, eller der serveres en frokost med det hele, herunder frikadeller, skinke, kål og ikke mindst sild.

Drikkevarerne består af to eller flere forskellige slags snaps og flere forskellige slags øl. Almindelige øl og forskellige mærkers påskeøl sættes på bordet, så gæsterne selv kan vælge.

Bordet dækkes i gule, orange og eventuelt grønne farver. Malede æg og påskeliljer hører til påskebordets pynt, ligesom kaniner, harer og små kyllinger er traditionelt påskepynt. Der dækkes op til frokost med øl og snapseglas.

Bordplanen er uformel og tilfældig, men er det et stort selskab med mange nye ansigter, kan det være en fordel at blande gæsterne lidt. Der er ingen formelle regler for forløbet af påskefrokosten.
Den eneste tradition er, at man begynder med silden. Man siger at "silden skal svømme"; med det menes der altid skal snaps til til den første mad - den med silden.

Maden kan anrettes på et separat bord som en slags buffet, eller den kan stilles direkte på spisebordet. Man kan nøjes med enkelte retter ad gangen og skifte dem ud, efterhånden som frokosten skrider frem.

Under frokosten skænkes der rigeligt af både øl og snaps, og der skåles ofte i enten det ene eller det andet. I mange sammenhænge må man ikke bide sin snaps, det vil sige, at den skal drikkes i et drag. Skål.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (15 stemmer)
Siden er blevet set 9.816 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1101613-04-2017 14:11:50 Preben Jensen
Tak for den fine information om Påskefrokosten, den har hjulpet mig meget. Mvh Preben

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Skal Mette Frederiksen for en rigsret i Minksagen?

Effektiv reklame - klik her