Logo

Bordopstilling

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bordopstilling

Det er ikke kun bordenes pyntning, men også bordenes indbyrdes placering der har  indflydelse på festdeltagernes gode stemning.

 

Placeringen af borde og bordenes form og størrelse har stor betydning, men det ideelle gæstebud, hvor man kan side ved et enkelt bord med 10 personer der kan kommunikere på langs og tværs, er sjældent nok, når vi holder fest.

Der er flere muligheder for optilling af borde og når man besigtiger et lokale, står bordene ofte i den optimale opstilling. Har man en anden opstilling i tankerne må den drøftes med restauratøren før man bestiller lokale. Nogle opstillinger kræver mere plads end andre, og er lokalet ikke stort nok til den ønskede opstilling lader man ofte rummet komme til at bestemme. Få det afklaret ved første samtale med spisestedet, så en ændring kan gennemtænkes og føre til accept eller find et andet festlokale.

Se på de forskellige bordopstillinger, men hør også hvad restauratøren har at sige. Han har også nogle krav, bl. af hensyn til servering og personale.


Et langt bord
Er den mest almindelige bordopstilling, hvor gæsterne kan samtale på langs og tværs næsten alle kan se hinanden.

Festens midtpunkt (fødselar eller brudepar) kan placeres ved bordenden, men så kan der være langt til gæsterne i den fjerne ende. Festens midtpunkt kan også placeres midten af langsiden, med front mod indgang og centrum af lokalet, f.eks. dansegulv.

Flere lange borde
To eller flere lange, parallelle borde er ikke meget anderledes end et langt bord eller et E bord - men det udnytter pladsen optimalt og socialt set giver denne opstilling langt den bedste feststemning.

Ikke alle sidder nu ved værtens bord, men det hele virker måske lidt mere hyggeligt og intimt.

Flere lange borde med Højbord
En spændende bordopstilling fra middelalderen, hvor værtsparret kan se alle gæster og omvendt.
Giver god udnyttelse af pladsen og giver gode muligheder for at placere specielle gæster centralt.

Flere små borde
Man kan også dække op ved mindre borde, men husk at den eller de, der fejres sidder så centralt som muligt. Denne opdækning giver meget hyggesnak og er ikke så pladskrævende, men måske lidt café-aktigt.

Runde borde
Runde borde (8-12 personer) giver samtale-vanskeligheder med dem der sidder på modsatte side, så der alligevel kun kan tales med sidemændene. Mindre runde borde (op til 8 personer) fungerer bedre i denne sammenhæng men noget af fællesfølelsen forsvinder, og mange ved runde borde sidder med ryggen til alt hvad der foregår.

En flot og hyggelig måde at placere bordene på, men meget pladskrævende og husk at placere festens midtpunkt centralt med udsyn.

U bord - hestesko bord
Er en meget almidelig opstillingsmåde. Ved borddækning på begge langsider kan der sidde mange gæster og de kan samtale over bordet. Der vil være en del der sidder med ryggen til hinanden, men det kan måske anvendes til 'gæsteadskillelse'.
Til større fester, hvor man ønsker, at alle gæsterne skal sidde ved ét bord.

Gør man det, har alle gæsterne mulighed for at se den eller dem, der er festens midtpunkt. Ved mange gæster kræver dette meget plads og giver spild i centrum. Sidder gæsterne kun på ydersiden kan alle se hinanden, sidder der også gæster i inderkredsen kan alle ikke se hinanden.

E-form
samme forhold som hesteskoopstillingen, men her udnyttes centrum med en

ekstra række (3 evt 4) fra hovedbordet. Mange vil side med ryggen til hinanden, men det udnytter pladsen optimalt.

Derfor er denne opstilling meget populær.

Skoleopstilling
Højbord (Kateter) og løse borde, alle med gæsternes front mod højbordet. Ikke velegnet til selskabelig spisning.

Viftebord - Skrå opstilling af flere borde

Er der plads nok kan bordene opstilles i vifte med et hovedbord (højbord), hvor brudeparret og de nærmeste sidder og så flere andre borde i en vifte foran dette. Kræver plads, men kan se meget imponerende ud. Ikke alle sidder nu ved værtens bord, men det hele kan virke meget hyggeligt.

Vinkelopstilling
Festens midtpunkt (fødselar eller brudepar) skal placeres i midten på ydersiden, med front mod indgang og centrum af lokalet, f.eks. dansegulv. Hvis lokalet ikke er egnet til et langt bord, er det en anden måde at have et langt bord på.

Firelænget bord - stort bord - rundkreds
Det firelængede bord (sammensat af flere i kvadrat eller rektangel) hvor man sidder på ydersiden, med eller uden åbning i midten. Her er fordelen at alle kan se hinanden, men skal måske råbe til gæster på den anden side af bordet. Til gengæld kan du vinke til dem.
Kommer der underholdning mv. kan det foregå inde i midten og så bliver det næsten som en cirkusarena, hvor alle kan se uden at skulle vende og dreje sig konstant.
Kræver meget plads, men giver mulighed (og måske besvær) for speciel bordpyntning og giver mulighed for speciel dekoration i centrum..

 

Se også Bordplads
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,4 (28 stemmer)
Siden er blevet set 19.814 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fjern en reklame du ikke kan lide
Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Har du prøvet Kviz.dk?Effektiv reklame - klik her