Logo

Allehelgensaften - Halloween

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede
Et udhulet græskar med udskårne huller, formet som et ansigt, er symbol på Halloween

 

I USA og de øvrige engelsksprogede lande kaldes allehelgensaften for Halloween, en forkortelse fra "All Hallows' Eve", og er en stor festdag, der med et glimt i øjet lægger vægt på gys og gru med hekse, spøgelser, spindelvæv, edderkopper, horrorfilm osv.

 

Halloween kan sammenlignes med fastelavn i Danmark: børn klæder sig ud og går rundt og banker på naboernes døre for at få slik (i USA siger børnene trick or treat, "slik eller ballade"). I Danmark står valget mellem boller eller ballade. Mens fastelavnen i Danmark nu udelukkende er blevet en børnefest, fejres halloween også af voksne.

 

En af de mest kendte halloween-skikke er at udskære orange græskar (pumpkins) med skræmmende ansigter og bruge dem som lamper, Jack o' Lanterns. De traditionelle Halloween-farver er sort og orange.

Ordet halloween er en sammentrækning af All Hallow's Eve, da det er aftenen før "All Hallows' Day" Allehelgensdag

Helligdagen var en dag med hedenske traditioner og festligheder i en række nordeuropæiske lande, til paverne Gregor III og Gregor IV flyttede den gamle kristne Allehelgensdagsfest fra d. 13. maj til d. 1. november.

Begrebet Halloween i Danmark

 

Den amerikanske "halloween" begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige halloween-arrangementer i Scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning mv. I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge halloween-udstyr, og i 2006 begyndte Tivoli at holde halloween-åbent i efterårsferien med græskar, hekselandsby osv.

Allehelgensaften er aftenen før Allehelgensdag som altid falder den 1. november. Allehelgenssøndag er den søndag, hvor allehelgensdag markeres i folkekirkens gudstjeneste. Allehelgenssøndag er altid den første søndag i November.

 

Ifølge folketroen er Allehelgensaften den aften, hvor hekse, genfærd og mørkets magter er løse for at vanære og håne de helgener, der festligholdes på Allehelgensdag.

 

Allehelgensaften gik i lighed med Allehelgensdag stort set i glemmebogen i den danske kultur, da den blev afskaffet ved helligdagsreformen af 1770. Den er ved at vinde indpas i dansk kultur igen, under det amerikanske navn. I dag fejres den i Danmark efter den amerikanske model.

 

Allehelgensaften blev til som "Samhain", en hedensk højtid blandt kelterne i Irland og Storbritannien. I det 19. århundrede blev traditionen taget med til Nordamerika af hovedsageligt irske og skotske immigranter, som tog de forskellige traditioner med sig. I det 19. århundrede startede dagen, ifølge kirken og den florentinske kalender, ved solopgang.

 

I 2008 deltog 264.000 mennesker i Tivolis halloween-arrangement, der åbnede første gang i 2006, og som har gjort efterårsferien til Tivolis mest besøgte periode. I 2010 holdt Halloween i Tivoli åbent fra kl. 10.00 om formiddagen hver dag i åbningsperioden d. 15. til og med d. 24. oktober. Sædvanligvis har Tivoli tradition for at åbne, når rådhusuret slår 11, men i efterårsferien 2010 kl. 10 for de mange børnefamilier, der besøger Tivoli. Legoland i Billund er også begyndt at bruge temaet i efterårsferien. Halloweens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til 400.000 i 2008.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,3 (13 stemmer)
Siden er blevet set 9.817 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her