Logo

Æresport

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Æresport


En æresport er en festportal af en træramme, pyntet med ædelgran som placeres ved indgangen til f.eks. et sølvbrudepars hus. Øverst pyntet med et skjold med navne og "25 år". Se også under "Sølvbryllup"
Æresporten er en gammel tradition, der især holdes i hævd ved kobber- og sølvbryllupper, men selvfølgelig også efterfølgende runde bryllupsdage.. Brudeparret bliver glade for opmærksomheden, og det ser da også smukt ud med den flotte port af gran og blomster om parrets hoveddør. Og det kan tilmed være ganske morsomt at bygge den, hvis man tager sig god tid til opgaven. Se byggevejledning nedenfor.

Portal [por'tal] (latin): særligt udformet eller udsmykket større indgang til en bygning, f.eks. en kirke, teater eller festsal.

Festportal kan også være:
en Internet site med alle (næsten) oplysninger som kan bruges ved afholdelse af en fest.

Fest betegner en offentlig eller en privat højtidelighed eller forlystelse, der afholdes i anledning af eller til minde om en eller anden vigtig begivenhed, f.eks. barnedåb eller fødselsdag. Udtrykket fest bruges også i videre betydning om selskabelige sammenkomster, hvor forlystelser spiller en fremtrædende rolle.

Festival: stort, festligt arrangement med musik, skuespil, film eller lignende; stævne, f.eks. musikfestival

Fes'tivitas: (latin): Munterhed; festlighed; feststemning.

Byggevejledning:
De der skal lave æresporten, samles og enes om størrelse og pris på æresporten. De bør også aftale en arbejdsfordeling og udnævne en arbejdsleder. Arbejdet med selve æresporten bør indledes i god tid; den type opgaver tager ofte længere tid end forventet og kan desuden kræve en god portion tålmodighed og samarbejdsvilje.

Begynd med (diskret) at opmåle dørens bredde og højde, og undersøg, hvordan æresporten kan sættes fast. Kan der graves huller til stolperne, eller må der opfindes en mere Storm P.-agtig løsning? Undersøg samtidig placeringen af stikkontakt, så man ved, hvor lyskæden kan tilsluttes.
Selve æresporten laves af en træskabelon, der består af 2 ens sidestolper, 1 tværgående lægte til at forbinde sidestolperne, 2 lægter, som danner den spidse vinkel, og 3 mindre tværlister, hvorpå skjoldet fastgøres. Størrelsen af de enkelte dele afgøres af størrelsen på døren.
Når træskabelonen er færdig, sættes der gran på. Slå små grangrene fast med kramper, så de dækker træet helt. Begynd i toppen af porten, og slå grangrenene fast ned af de to sidestolper og over midterstolpen. Toppen af kvistene skal vende opad og dække ind over enden på den kvist, der ligger ovenover.
Lyskæden bindes dernæst fast i grankvistene, og blomsterne sættes fast i granet med blomstertråd. Sæt evt. flere blomster sammen, så de ikke forsvinder i det grønne. 

Skjoldet kan købes hos en boghandler, men man kan nemt lave det selv. Man skærer skjoldets form ud i tykt karton og maler det med vandfaste plakatfarver. Ved sølvbryllup males skjoldet blåt og sølvfarvet.
De obligatoriske oplysninger på skjoldet er: bryllupsdato, årstal, sølvbryllupsdato og brudeparrets initialer. Brug klare farver til skriften, så den står klart frem. Brug en skabelon til bogstaverne, og tegn dem først på skjoldet med en blyant.
Skjoldet slås fast på toppen af æresporten og kan omkranses med en lille blomsterkrans eller lidt ekstra gran. Som regel anbringes 2-4 flag omkring skjoldet øverst på portalen. Flagene fastholdes bedst, når de stikkes ned i ¼-tomme plastikrør, der er sømmet fast under grangrenene.
Når man sætter æresporten op, skal man være forberedt på, at der måske behøves ekstra træ eller andre ting til at afstive og fastholde æresporten med. Medbring derfor træ, reb, sejlgarn, søm osv.
Når æresporten er sat op, sættes der kulørte pærer i lyskæden, og den tændes. Husk at medbringe en forlængerledning. Evt. små skønhedsfejl udbedres, inden sølvbrudeparret vækkes med sang og musik.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 27.297 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1031518-08-2015 13:29:08 Vivian Lindhl
Tusind mange tak for hurtigt svar. Mvh. Vivin Lindhl
1031607-08-2015 09:47:36 festABC
En æresport er en gestus til brudeparret, med morgensang og en lille en, og ikke afhængig af en fest.
1031707-08-2015 08:45:13 Vivian Lindahl
Må der sættes en æresport op på den dag man har sølvbryllup uden at der bliver holdt fest samme dag, eller uden der bliver holdt fest.

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her