Logo

Vens tale ved vens 40 års dag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Ja, Lars, det er morsomt at se, at du nu også rykker op i de voksnes rækker og passerer en milepæl, som nogle af os forlængst har overstået - for mit eget vedkommende for nogle måneder tilbage. Jeg ved godt, at du ikke bryder dig om at blive mindet om, at du bliver ældre. Men da alle og enhver tydeligt kan se det på dig, kan du lige så godt åbent erkende, at du er nået til, hvad man tidligere kaldte skels år og alder.
Jeg traf dig jo i sin tid i tredie mellem - du husker, det var den klasse, du var så begejstret for, at du gik den om ét år! - og lige siden har jeg jo nøje fulgt din færden, og himlen må vide, hvad der egentlig ville være blevet af dig, hvis du ikke havde haft mig til at give dig et godt råd i ny og næ samt redde dig ud af en masse forviklinger. Du husker nok svagt hende, pigen på Bornholm - og kusinen - og den gang i Paris... ja, ja, Lars, det nytter ikke noget at du protesterer og tager dig til hovedet. Du får ingen hjælp derfra? Næh, du havde været godt på den, hvis jeg ikke gentagne gange havde grebet ind og klaret sagerne for dig.
Derfor er det jo også gået dig hæderligt i de første af dine fyrretyve år. Du har fundet dig en nydelig kone, sat to børn i verden, der heldigvis ikke ligner dig for godt, bygget hus - ja, det vil sige, Else sled i det, mens du kom med konstruktiv kritik og forestod baren ved rejsegildet - og ind imellem har der jo også været tid til at sejle lidt rundt i de hjemlige farvande. Jeres hang står jo til det sortladne hav.
En god kammerat har du altid været. Bestandig parat til at give en lille en, når du selv var tørstig. Og altid den første omgang, fordi du havde opdaget, at denne altid var den billigste. Man kan således ikke frakende dig et vist initiativ. Du var ofte den, der satte tingene i bevægelse. Sans for penges værd har du altid haft. Med en enkelt undtagelse, og det var i din forlovelsestid. Jeg kan tydeligt huske hvordan Else engang sagde til dig, at nu var hun træt af, at du altid tog hende hen på sådan nogle dyre steder, medmindre du selv begyndte at betale regningen!
Der var også dengang, Else fyldte tredive, og hvor du gik ind i en blomsterforretning og bad dem sende hende en enkelt rød rose »Hvad for noget!« udbrød indehaveren forbavset, »kun en enkelt rose?« »Ja,« svarede du ufortrødent, »jeg er en mand af få ord!«
Ud over Else har du haft mange andre interesser her i tilværelsen. Ja, forstå mig nu ret, mine tanker bevægede sig udelukkende i reelle baner. Men du har jo i det hele taget været særdeles alsidig. Derfor har du også samlet dig en masse erfaring. De ved nok, min damer og herrer, at erfaring det er det, som man har tilbage, når man forlængst har glemt hendes navn.
I erhvervslivet har du klaret dig strålende. Du har haft den lykke, at enten dine foræIdre eller senere din kone altid fandt et egnet arbejde til dig. Og du har forstået ikke at tage for hårdt fat. Mennesket har en vis pligt til at skåne sig selv. Det fortælles, at du inde på kontoret har en slags motto hængende på væggen: Ingen opgave er for lille. Nogle opgaver er for store!
Ja, man kan også i dit tilfælde roligt sige, at kravene svækkes med årene. Da du var yngre, ville du lave hele verden om. Nu er du lykkelig, bare du kan overtale din kontorchef til, at du kan få lavet din sommerferie om!
Lars, du har trods alt været en heldig rad. Det har vi, dine gæster også, eftersom din fødselsdag falder her først på måneden, hvor alle pengene endnu ikke er brugt.
Jeg har iøvrigt taget dagens avis med for at kunne læse dit horoskop. Det er ikke uinteressant. Der står at læse: De går ind i en fin periode. Der sker noget både på det romantiske og det pengemæssige område. Det ser også ud til, at De træffer en masse nye og spændende mennesker. - Det sidste ser vi jo tydeligt her i dag, hvor du har bedt os dine gamle venner om at tage vore ægtefæller med. Og jeg kan tydeligt fornemme, at dette arrangement har været en afgjort succes. Nu ved vi jo heller ikke, hvorlænge vi får lov til at beholde dig. Du er jo ikke alene nået til en fremrykket alder, men du har jo levet livet, som det så poetisk kaldes. Du har frem for nogen været klar over, at ulempen ved at være et godt eksempel for sin familie er, at man går glip af en masse sjov i sin bedste alder. Men vi håber, Lars, at tingene også fremover - ikke mindst takket være os, der nu og da hvisker dig et godt råd i øret, vil flaske sig heldigt for dig. Måtte splinterne aIdrig vende sig mod dig, mens du glider ned ad livets gelænder!
Altså, Lars, tak fordi du ville se os. Endnu engang tillykke med dagen. Også en tak til din familie, som har alt slæbet og besværet, både til hverdag og her i dag! Mine damer og herrer: et hurra for fødselaren! Han leve...
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (128 stemmer)
Siden er blevet set 58.447 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvem kommer med i den kommende regering?

Effektiv reklame - klik her