Logo

Søns tale til fars 80-års fødselsdag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kære far, morfar, farfar og svigerfar, ja kært barn har som bekendt mange navne – tillykke med fødselsdagen.

Tiden flyver afsted og det er næsten uhyggeligt at tænke på med hvilken svimlende fart vi har set de sidste år svinde bort.
Det er derfor også svært at fatte at du nu allerede er blevet 80 år. 

Hvad er der dog ikke sket med verdenen i de sidste 80 år, afgjort mere end nogen sinde før. Og med din appetit på tilværelsen – ikke at man kan se det på dig – har du jo oplevet ufattelig meget.

Når man læser dine memoirer fra dengang du voksede op på Østerbro – sammen med nogle af gutterne, som heldigvis også er repræsenteret her i dag – så er det utroligt, at tænke på, hvordan I kunne klare jer og udvikle jer, som I gjorde. Jamen I havde jo hverken internet, ipads eller så meget som et almindeligt tv.

Som man kan se på fødselsdagsinvitationen, så var et fotografisk billede et nærmest helligt øjeblik, hvor man klædte sig ud, og selv børn blev udrustet med pibe og stok. Et selvportræt var noget ganske særligt og så langt fra de selfies, som vi sprøjter ud i dag som et symbol på den masse- og overflodskultur, der ind i mellem er ved kvæle os.

Apropos det med at kvæle, så var faren dengang også langt mere sort og hvid. Du voksede op med, at tysken var en fjende – siden hen blev det vist bolsjevikken. I dag ved vi jo godt, at vores største fjende er os selv og ikke mindst vores kniv og gaffel. Igen – ikke at man kan se det på dig, og det på trods af at du aldrig har været tilhænger af de rene asketiske værdier.

Men du tog fjendebilledet alvorlig, og gjorde en karriere i at stå vagt om freden. I forsvaret voksede du op, og det kom til at præge dig. Du fandt venner, som du har fulgtes med lige siden, nogen gange mere end andre, men de er her jo stadig, hvilket jo også sige noget om din karakter.

Og du stod også vagt for, at Bjørg og jeg fik en god opdragelse med en masse sunde værdier. Du deltog aktivt i skolebestyrelser og havde stærke meninger om dette og hint. Det har du for så vidt stadig – især når det vedrører vores modersmål. Vé den DR-journalist, som ikke kan finde ud af at tale korrekt. Det kan vist stadig væk udløse en klage eller et læserbrev, hvis bølgerne går højt.

Sprog har altid spillet en vigtig rolle for dig, og ud over dansk har du lært at mestre både engelsk, tysk og fransk. Kærligheden og respekten for sprog har du helt afgjort givet videre til Bjørg og mig, hvilket i høj grad har præget os. Men sproget har også givet dig mulighed for at erobre verdenen og komme på bølgelængde med dem uden for vore hjemmelige andedam.

Og bølgerne har bragt dig langt væk. Ud over at have sejlet vores egne vande tyk og tyndt, så har du både sejlet til Middelhavet, hvor du har sejlret rundt i flere omgange – også i selskab med Bjørg og mig. Især Grækenlandsturen står højt i min erindring, men du har også været i Caribien i flere omgange. Sidst var det i selvskab med mor og Ego, hvor vi havde nogle uforglemmelige oplevelser. Her tænker jeg især på vores mange sundowner-passiarer, eller mødet med piraterne, som viste sig at være hyggelige fiskere, eller snorkelturene blandt myriader af fisk, rokker og havskildpadder i det krystalklare vand ved Tobago Kays.

Susan og jeg håber, at du i mange år endnu vil have kræfter, lyst og tid til at kommer over og sejle med os i det Sydfynske Øhav. Der er stadig masser af idylliske ankervige og småhavne, som trænger til at blive opdaget af dig.

Men tid er jo ellers ikke det, som du har mest af. Det er et ufatteligt aktivitetsniveau du og mor fortsat har. Hvis I ikke er til det ene, så er I til det andet, og venner og familie ser I stadig masser til – ikke sandt Bjørg?

Det må være dejligt at have så mange sociale aktiviteter i en alder, hvor mange jævnaldrene ellers klager over, at de føler sig meget alene.

Os i Svendborg sætter altid stor pris på jeres besøg. Når I kommer, har vi jo fornøjelsen af jeres sejskab i flere dage. Man siger jo, at fra børn skal man høre sandheden, så det ville sikkert glæde jer at høre børnenes jubel og glædesudbrud, når vi fortæller dem, at de skal passes af jer, hvis Susan og jeg er væk nogle dage i embedes medfør. Man mærker også tydeligt på jeres interesse for børnene, at I har lysten til at være sammen med dem. Og her tænker jeg ikke alene på vores børn, men lige så meget på Lærke og Felix. I har sgu altid været der for dem.

80 år er rigtig mange år, og som søn eller datter er det dejligt at se, at ens far stadig er sund, rask og skarpere end nogen sinde før. Jeg håber, at det må vare ved mange år endnu, og at du gør, hvad du kan for at passe på godt på dig selv.

Jeg har mange historier om dig, som jeg kunne tale om i timevis, hvis jeg ellers bare fik lov. Men jeg tror, at jeg vil nøjes med at takke dig. Takke dig fordi du lærte mig at sejle, takke dig for din tålmodighed, takke dig for dit sikre anker, som du altid var/er og takke dig fordi du lige præcis er den, som du er. Så tak for alt indtil videre, jeg elsker dig og håber, at festen i dag kun er en enkelt af en række lignende hygge-sammenkomster, efterhånden som vi passerer de runde tal.

Men lad os nu tage én ting ad gangen. Lad os i fulde drag nyde denne fest og gøre det i ønsket om at du må få rigtig mange og lykkebringende år endnu.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (58 stemmer)
Siden er blevet set 44.371 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?Effektiv reklame - klik her