Logo

Onkels tale til sin nieces konfirmation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Kære Maria,
Det varer ikke ret længe, før jeg har splst så meget af den dejlig mad, at .jeg antagelig ikke længere vil være i stand til at rejse mig op. Så lad mig derfor hellere nu benytte lejligheden og slutte mig til kredsen, der i dag har haft et par ord at give dig med på vejen.
Konfirmation adskiller sig fra så mange andre familiebegivenheder ved, at dagens hovedperson er så ung, at vedkommende selv og også gæsterne ikke tænker så meget tilbage, men fortrinsvis koncentrerer sig om fremtiden. For dit eget vedkommende forholder det sig sikkert på helt samme måde. Der er ikke mange i din alder, der holder af at blive mindet om, at man har kendt dem på et tidspunkt, vor de ikke selv var i stand til at tørre sig i bagen, eller hvor de kun kunne fremstamme enkelte ord, og senere lavede alverdens tossestreger.
Nu skal man jo ikke foregribe begivenhedemes gang; men vi kan lige så godt se i øjnene - og dine forældre kan godt allerede nu begynde at spare sammen hertil - at inden for en overskuelig årrække så bliver vi inviteret igen. Og denne gang til bryllup. Og når det drejer sig om valg af livsledsager må du være meget omhyggelig. Du skal gøre ligesom min kone, din tante Anne: tænke dig godt og grundigt om, indtil du har fundet en absolut ener og eksemplarisk ung mand!
Det minder mig forøvrigt om et læserbrev, som jeg for nogen tid siden fandt i en læserbrevkasse i et af vore ugeblade. Det lød som noget i retning af dette her: Kære læserbrevkasse. leg er en ung pige på 15, som i nogen tid har været stærkt forelsket i en ung mand på 14. Nu er jeg blevet præsenteret i hans hjem, og tænk Dem bare, hvor uheldigt: nu er jeg også blevet forelsket i faderen! Hvad skal jeg gøre? Deres ulykkelige. Tulle. PS. Hvordan er skriften?
Herpå svarede det pågældende ugeblad: Kære Tulle. På basis af de ganske få oplysninger, som dit brev indeholder, kan vi umuligt råde dig endeligt i et så alvorligt anliggende. Kun en ting må du love dig selv: ikke at tage nogen endelig beslutning, før du også har truffet bedstefaderen! Med venlig hilsen. Redaktionen. - PS. Nej, skriften tyder ikke på modenhed.
Ja, Maria, nu skal redaktionens svar jo nok tages fra den spøgefulde side. Men det rummer alligevel megen sandhed, især at det er så vigtigt aldrig at låse sig fast mellem bare et par få muligheder, men hele tiden være modtagelig for nye og bedre løsninger.
Iøvrigt, Maria, hvis der nu for dig skulle opstå de helt store problemer på kærlighedens område, så viI jeg stærkt råde dig tiI at gå til din far. Du skal lytte meget opmærksomt til, hvad han siger til dig . og så skal du gøre det modsatte!
Generationskløften kommer vi jo ikke udenom. Forældre er jo også noget særpræget noget. Man siger jo med en vis ret, at forældre er folk der forventer, at deres børn skal blive lige så storartede mennesker, som de selv i sin tid havde planer om at være.
Men de unge synes også at gøre tilværelsen vanskeligere for sig selv end nødvendigt er. Mange unge søger uafbrudt efter nye svar - som de kan sætte spørgsmålstegn ved.
Forleden dag hørte jeg også en ung mand sige i en herrekonfektionsbutik: jo, jeg vil gerne have den her jakke. Men nu må jeg være helt sikker på at kunne få den byttet igen, hvis mine forældre også kan lide den!
Nå, Maria, nu har vi udefra den bestemte opfattelse, at du ikke på nogen måde er vanskelig. Bare du får din vilje. Og det er jo hidtil gået ganske godt. Du har også haft flere udmærkede interesser. Du har dyrket ridning og gået til gymnastik. Det er væsentligt at udnytte tiden godt. Det er ingen kunst at rive et par dage ud af kalenderen; men man kan aldrig sætte dem tilbage igen.
Væsentligt er det, at du sørger for at lære så meget som muligt. Uddannelse er et stort gode. Hvis man for eksempel ikke var i stand til at skrive sit eget navn, ville man være nødt til at betale alt kontant.
Men husk også, at hvis du får noget for ingenting - så har du bare ikke modtaget regningen endnu!
Ja, Maria, vi ønsker dig hjertelig til lykke med denne store dag. Gavebordet viser tydetigt, at mange har tænkt på dig. Der bliver nogle at skrive tak til! Men du har heldigvis altid været flittig og energisk.
Vore tanker samles om dig og din familie. Vi ønsker af hjertet at det må gå dig godt. Heldigvis har vi i udpræget grad selvbestemmelsesret i vore dage. Så du har selv et stort ord at skulle have sagt i den forbindelse.
Ja, kære konfirmand og kære gæster. Det var egentlig min mening at bruge en tre kvarters tid på yderligere at fordybe mig i disse ting; men ved et sammentræf af uheldige omstændigheder er resten af mit omhyggeligt udarbejdede manuskript blevet borte. Så det bliver en anden gang. Til det omtalte bryllup for eksempel. - Så i stedet må jeg bede alle rejse sig og med mig udbringe et trefoldigt leve for konfirmanden. Hun længe leve...!
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (86 stemmer)
Siden er blevet set 38.685 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
800225-05-2014 22:54:44 Jim Frederiksen
Rigtig god tale som jeg vil belønne med 5stjerner
800330-03-2012 12:25:06 Rasmus
den er nice
800425-02-2012 15:09:56 Sigrid Bluhme
Det er en fremragende tale med humor.Jeg giver dig 6 stjrener, men kom til at taste på en forkert stjrerne

Afstemning
Hvordan holder du ferie i år?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her