Logo

Onkels tale til sin nevøs konfirmation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Kære Ken,
Så er vi omsider kommet frem til den store dag, som du længe har været så spændt på, og for os ældre er det lidt af et mysterium. Hvordan det har kunnet gå så hurtigt.
Vi husker dig stadig. da du blev præsenteret for os første gang. lkke fordi jeg vil sige, at det gik fredeligt af sig. Da du fik øje på din tante og mig , stak du i et hyl, som vi var kommet for at forgive dig; men med årene anlagde du en mere høflig tone.
Vi har - alle i familien - fulgt dig i din videre opvækst, og vi har glædet os over, at det hele tiden gik dig så godt. Nu kan man selvfølgelig sige, at din udgangsposition også var god. Du havde allerede fra starten den lykke at være født ind i en familie, der sad godt i det og som var præget af stabilitet og sunde forhold iøvrigt. Jeg tror nok, at alt dette har betydet meget for dig og har været stærkt medvirkende til, at du også selv er dejlig afslappet og tager fornuftigt på tingene.
Lige fra den første dag var du jo vældig glad for at gå i skole. Jeg ved, at du havde smugtrænet noget forinden og af dine ældre søskende lært både bogstaver og tal, så du rigtig kunne imponere de andre i klassen. Det, som i virkeligheden var imponerende, var jo, at du kunne vedblive at være et par hestehoveder foran de øvrige.
Foruden at passe skolen helt eksemplarisk har du jo haft et væld af andre interesser, og det er egentlig ganske pudsigt, at du ikke som så mange andre har koncentreret dig enten om noget stillesiddende eller om sport o. l. Sådan set ligger dine interesser godt fordelt over hele spektret. Du samler på mønter og har allerede en efter din alder og dine forhold storslået samling. Når du bliver lidt ældre, vil du sikkert lige som vi andre begynde også at samle på sedler. Og det gør ikke spor, at de er ens! Men herudover er du jo et udpræget friluftsmenneske. Indtil for et par år tilbage var du ivrig spejder, og i det hele taget må man jo sige, at din hang står til naturen.
Du har haft den lykke at være meget ude at rejse og se dig omkring. Både med skolen og privat med dine forældre og dine søskende. Jeg ved, at dette også har givet dig stor interesse for fremmede sprog, og det er en tendens, som jeg kun kan gøre alt for at understøtte og opmuntre hos dig. I dag er det vigtigere end nogensinde at kunne tale med fremmede mennesker på deres eget sprog. Bortset fra, at det også giver en lang række personlige glæder. Økonomisk er dette at studere sprog iøvrigt en af de billigste former for hobby, man overhovedet har.
Det er sådan set ikke nogen nem tid, du ufrivilligt har valgt at vokse op i. Der er megen uro, både rundt omkring i verden og herhjemme også. Men sådan har det været så ofte tidligere, og for den dygtige vil der altid være en vej frem.
Et af de allervanskeligste valg, du skal træffe inden alt for længe, drejer sig om, hvad du viI være. Og det må sandeIig ikke være nemt at I henne på skolen har hørt forskellige foredrag og den slags med erhvervsvejledning, og jeg kunne forstå på dig. at du gerne ville læse videre. Det skulle der jo også være de bedste betingelser for, så det giver dig yderligere en lille frist, før du skal træffe det endelige valg om livsstilling. Uden at jeg iøvrigt skal blande mig i din algørelse, så vil jeg råde dig kraftigt til under de kommende års skolegang at være så flittig og energisk som muligt. Ikke kun fordi du herigenne også lærer mest; men på denne måde vil du få pæne karakterer, og det vil have stadig større betydning i fremtiden, hvor adgangen til forskellige former for uddannelse vil blive begrænset og forbeholdt dem der kan opvise de bedste resultater fra skoletiden.
Vi gæster har været meget glade for at komme og hylde dig på denne dag. Konfirmationen er jo, siger man, det tidspunkt, hvor man træder ind i de voksnes rækker. Det skal ikke tages helt bogstaveli og det sker heller ikke fra den ene dag til den anden. Midsommerdagen behøver heller ikke at være hverken den skønneste eller varmeste dag på året. Men der er tale om en markering, som rammer så nogenlunde, og for konfirmationens vedkommende er der tale om en milepæl, der ret tydeligt anskueliggør for den unge, at nu er vi nået frem til de tider, hvor der synes at være opbrud i alt. Interesserne bliver mere formålsbestemte. Kritikken øges. Man lærer - ligesom af sig selv - at vurdere tingene mere kritisk. Det gælder også det modsatte køn! Og i det hele taget bliver den unge sig mere bevidst som selvstændigt individ.
Vi vil gerne hylde dig Ken på denne dag - ønske dig til lykke med hvad du hidtil har nået, og ønske for dig, at din fremtid må tegne sig lys og lykkelig. Du har alle de bedste forudsætninger, og vi føler os overbevist om, at du vil forstå at udnytte dem på den rigtige måde. Skal vi alle rejse os og give Ken et trefoldigt leve med på vejen!
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,0 (104 stemmer)
Siden er blevet set 38.844 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Regeringen, hvem har gjort det bedst?


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her