Hvem har ikke altid drømt om at være mester i pølseslang? Det bliver du ved at læse vores Pølseinfo! Se også vores FAQ - Spørgsmål og svar om pølser
Pølsevognen:
- Svineknallert
- Skinkekutter
- Flæskekutter
- Café Fodkold
- Restaurant Fodkold
- Restaurant Kold Røv
- Houlbergs terrasser
- Tarmeri
- Tarmbur
- Svineoase
- Foderbræt
- Ormegården
- Pølleboden
- skinkeskur
- Slangeskur
- Slankeskur
Udtrykket skur bruges mest om en faststående pølsebiks/grill.
Pølsemanden:
- Skinkekaptajn
- Letmatrosen (hvis det er en nystartet pølsemand)
- Kuttersteward/esse
- Fætter Fars
- Pøllemand
- Pøllemutter
- Cand. Pøl
- Den lokale tarmpusher
- Slangetæmmer
- Tarmpusher, den lokale
- Pølsepusher
- Slangetæmmer
- Grenhøker
Rød pølse / Hotdog pølse, 62-67 g (Tyk rød 125 g):
- En skoldet fra bassinet
- Slatten fra bassinet
- Slange fra bassinet
- Synkronsvømmer fra bassinet
- Nissearm
- Kødsøm
- Blodslange
- Slange
- Ål
- Amerikansk indfødt
- Indianer
- Død indianer
- Stalinpik
- Kommunist
- Russer
- Rød
- Rød fra dybet
- Rødby-Puttgarden
- Charter-brite
- Kogt ornepik
- Nissepik
- Nitritstang
- Karl Stegger
Rød pølse med brød:
- Finger med kage
- Finger med dej
- Skinkesøm med pude/kage
- Slange med dej
- Russer med sidevogn
- Indianer med rygsæk
- Rød fra dybet med kage
- Slatten fra bassinet med pude
- Karl Stegger med sidevogn
- Død indianer med kage
- Rød med brød
- Rød fra dybet med kage
- Død pik med dej
- Død med pude/dej
Rød pølse med ketchup:
- Kødsøm med kindrødt
Rød pølse med det hele:
- Blodslange fra poolen, kage, blodprop, skidtibuks, opkast, tobak og byggeklodser.
Pølse med papir rullet om halvdelen (til børn):
- Rød med håndtag
- Et nisseben/arm med håndtag
Knækpølse 70-100 g
- En tyk
- Jason Watt
- Erik Gundersen
- Wasa-pølse
- Gravid med barnevogn (med brød)
Ristet / Grillet pølse, 70-80 g
- Skinkesøm
- Finger
- Beduinfinger
- Slange
- Otto Leisner
- Kris Nissen
- Neger
- Lig på en båre (pølsepap)
- Varm hund
- Død
- Død hund
- Død pik
- Afhugget pik
- Selvdød
- Tarm
- Tandkød i tarm
- Fyrværkeri-finger
- Nikotinfinger
- Død rotte
- Orm
- Flæskekæp
- Flæskestang
den pølse, der har ligget længst på panden og derfor er både rynket og krum)
Ristet med ketchup og brød:
- Øgle med slam og kage
Ristet med sennep og ketchup:
- Brændt øgle med slam
- Tubesteg med fars og mors
Ristet med det hele:
- død hund med dej og hele farveladen
- død indianer med lort på ryggen
2 ristede med brød og det hele:
- En stadionplatte
Frankfurter 125 g (Store/kæmpe Frankfurter 150-200 g)
- Tysker
- Bamsepik
- Amin Jensen
- Jens Okking
- Karl Stegger
- John Holmes
- Rocco Sigfredi
- Jomfru trøster
- Dildo
- Ringrider
- Mega-dorn
- Stor møgbeskidt svinepik
- Øgle
- Araberfinger
Frankfurter i svøb
- Jens Okking i slåbrok
Frankfurter i svøb med brød og diverse sennep:
- Tommelfinger i lædervest med kiks og dyppelse - osv
Pølse i svøb / Ristet i baconsvøb, 90 g
- Mumie
- Otto Leisner i skinkevest
- Otto Leisner i lædervest
- Henning i presenning
- Død finger i kimono
- Thorkild Thyrring uden styring
- Bulden finger med bandage
- Finger med plaster
- Murerfinger
- So-fikseret kæp
En mozarellapølse (dem med ost)
- Sædstang
- En med nakkeost
- Ostehaps
Medister 100-125 g
- Svogerpik
- Borgmesterpik
- Løvelem
- Dametrøster
- Bryllupspik
- Flæskesteg på tube
Stegt medister med det hele:
- Svogerpik med hele svineriet
Almindelig hotdog:
- Karl Stegger i åben kiste
- Eskimo i kajak
- Indianer i kano
- Død indianer i kano
- Synkronsvømmer fra bassinet i svømmevest
- Kommunist i frakke
- Russer i Lada
- Nissearm med benskinner
- Ven i klemme
- Polak i Trabant
- Hotter
- Rødby-Puttgarden med pontoner
- Charter-brite med badevinger
- Orm i dej
- Cachorro-quente i Brasilien (cachorro = hund og Quente = varm)
- Cameltoes with ?
Hotdog med sennep:
- Død indianer med lort i nakken
Hotdog med ketchup:
- Blødende indianer i kajak
Hotdog med sennep og ketchup:
- Indianer i kano med lort og blod på ryggen
Hotdog med sennep, ketchup og remoulade:
- Indianer i kano med blod, lort og bræk ned af ryggen
Alm. hotdog med sennep, ketchup, remoulade, rå løg og agurksalat:
- En indianer i kano. Spil med klaveret og klinkegulv og frimærker tak...
Hotdog med det hele:
- Død hund med dej og hele farveladen
- Død indianer med tæppe og hele krigsmalingen
- Indianer i kano med blod, bæ, bræk og det hele
- Solskoldet grønlænder med briller, hår på brystet i kajak og iklædt lædervest, agurkemaske, blodprop og skidtibuks
2 Hotdog med det hele, agurkesalat og en halv liter cacaomælk:
- To hotter med det hele, åkander og et pund cacao
...................................
Hotdog ristet pølse:
- Pik med ørevarmer
- Skinkesøm i åben kiste
- Lig i åben kiste
- Død hund i kurv
- Rættet håå'-dog
Hotdog med ristet og det hele:
- Amerikansk indfødt med gammelt maveindhold op og ned af hele halsen
- Neger i en kano med lort på ryggen
Hotdog med ristet, ketchup, sennep, remoulade, begge slags løg (ristet/rå), syltede agurker og en Cocio:
- En rættet håå'-dog mæ' kette, senne, remme, bæ-løg og åkander, plus en flydende Mandela. (Skal siges hurtigt)
Hotdog med ristet pølse i svøb
- Henning i pressenning i i åben kiste
Hotdog med ristet i svøb med løgringe, ristede løg, agurkesalat, ketchup og gul sennep:
- Solskoldet grønlænder med briller, hår på brystet i kajak og iklædt lædervest, agurkemaske, kindrødt og Degaulle (siges hurtigt)/ blodprop og skidtibuks
Hotdog med frankfurter i svøb med rå/ristet løg, sennep osv, og agurker på toppen:
- Snabel med bandage i dej med snot, tang og åkander på toppen
Fransk Hotdog:
- Skinkesøm i spændetrøje
- Skaldet franskmand i sovepose
- En mumie med sarkofag
- Fransk Hue
- Indianer i sovepose
- Indianer i kano
- Kæp i anus
- Legionær i sovepose
- Et røvhul med fyld
- Røvhul med creme
- Død Rotte i morgenkåbe
- Hapsdog
- Lun Karl Stegger i sovepose
- Prøjser i røjser
- Slimet fætter i sweater
- Femidom med kølle og asiemarmelade
Fransk hotdog med svøb (baconpølse):
- sydeuropæisk indviklet
- Mumie med sarkofag
- Henning i presenning i sovepose
Fransk hotdog med frankfurter:
- John Holmes med glidecreme
- En Amin Jensen i nederdel
- En bamsepik med sovepose
Fransk hotdog med ketchup
- En legionær i sovepose med rød rullekrave
- Femidom med kølle og blod
- Død rotte i sovepose med blodet væltende ud af halsen
Fransk hotdog med rød pølse
- Jysk hotdog.
Rund hotdog (langelænder påfund)
- Rounddog
- Bagel
- Rundstykke
- Rund
- Bolle
- Rund hund
- Hund der bider sig selv i halen
- Sammenkrøbet indianer
- Indianer i skjul
- Pølseburger
- Onsdagsgris
- Skinke-snegl
- Skinke-ufo
Hvis du kender flere "kælenavne" / pølseslangord hører vi gerne fra dig på Kontakt - skriv på servietten
............................
Hos den velassorterede pølsevogn: Skinkeskurslang
Grillkylling med fritter:
- Halv Flabber babber med patroner
- En halv nationalfugl med fedtstifter
- En grillet stork med stakit
- En halv gummigrib med døde fingre
- Dieselhøne med sveller
- Ørn med klodser / gitter
- Ørn med børn
- Høne med bjælker/brædder
- Flyver med stænger /reservedele
- F16 med missiler
- Solariemåge med palminstænger
- En halv selvdød Kentucky-måge med snittede bundboller
- Flækket krage med brædder
- Grillstruds med fritter
- Gråspurv med palminstænger
-
en halv grillkylling med syltet agurker og fritter
- Olieret luffegås med sur blæretang og drivtømmer
Grillkylling med fritter og cole slaw:
- Halvbranket Kentucky-måge med svæller og bræk
- En halv måge med bjælker og sump
- Halv ørn med klodser og opkast
Bøfsandwich:
- Nystrøget neger med høretelefoner
- Neger med ørevarmer
- Neger med høretelefoner
- Kraniebrud
- Abe med sår på ryggen
- Kvalmeklods
Flæskestegssandwich
- Halv gris med rødkål
- Juleburger
- Gris med bolle
- Griseburger
Frikadellesandwich
- Delleburger
- Hjerne i bolle
Fiskefilet med fritter og remolade:
- Remouladehaj med bjælker og slam
- Guppy i ruskindsjakke med sveller og kinesersæd
- En guppy i ruskindsjakke med sveller og bedstemors hoste
- Fissefilet med pornofritter og spermalade
- En flad med søm og sovs
Et skilt:
En af hver som er afbilledet på reklameskiltet - pas på nogle steder er det mange/meget du her bestiller!
............................
Drikkevarer:
Cocio:
- Negermælk
- Negerpils
- Negersved
- Neger-lambrusco
- Mandelabajer
- Flydende Mandela
- Bongobajer
- Congobajer (der har fandtes et mærke der hed Congo)
- Mundvand
- et kvart pund kakao
- Brun bajer
- En præmie fra øverste hylde
- Kofi Annan
Cola:
- Maghognibajer
- Glaspik
- Kold mokka
- Negerbrus
- Lucky Luke-vand
Appelsinvand:
- Valash
- Morgenurin
- Orangevand
Citronvand:
- Skidekold kop pis
- Gul
- Kineservand
7-up:
- En Hvid
- Snehvide-gang-bang
- En snehvide-vand
(Det var hvad hun fik af de syv små dværge - altså 7-up)
Isterninger:
- Pingvinbolsjer
Kaffe:
- Negersved
- Mudder
- Truckertjære
Mælk:
- Bondeøl
- Yverslam
Yoghurt
- Yverbetændelse
Sugerør til drikkelsen:
- Med børnebestik
............................
Diverse tilbehør
Ketchup:
- Kindrødt
- Blod
- Mens(es)
- Minusdage
- Slam / rødt slam
- Khrusjtjov
- Kette(r)
- Sauce tomato
- Russer-creme
Sennep:
- Bæ
- Den gule kette
- Senne
- Lort
- Skidtibuks
- Degaulle ((Dijon)
- Den franske bæ (Dijon)
- Den stærke
Mild / Fransk Sennep:
- børnebæ
- Betændelse
Remoulade:
- Bræk
- Lind mave
- Remo
- Remme
- Gul sne
- Snot
- Bedstemors hoste
- Farmors hoste
- Kinesersæd
Ristede løg:
- Sårskorper
- Tørrede sårskorper
- Tånegle
- Afbidte negle
- Negernegle
- Pibetobak
- Tobak
- Savsmuld
- Knækkede grene
- Hår på brystet
- Hudafskrab fra Bon-Bon
Rå løg:
- Brutale løg
- Mælketænder
- Klinkegulv
-Tudebriller - Primært brugt om løgringe
Bløde løg:
- Dreadlocks
- Sammenfiltrede hårlokker
- Våd tobak
- Løde bløg
- Tang
Agurkesalat:
- Surt
- Surt fra urtehaven
- Åkander
- Frimærker
- Skiveskåret syltet diller-daller
- Vabelplastre
- Grønne øjne
- Agurkemaske
Brød:
- Bind
- Pude
- Dej
- Sidevogn
- Kage
- Pap
- Svamp
- Tavlesvamp
- Tampon
- En blød
- Ponton
Brød, flækket som når det bliver brugt til en hotdog
- Kano
- Kajak
- Ligkiste
- Åben ligkiste
En kradser
(pølsebrød, med bunden opad, en stribe sennep og en stribe ketchup)
- En fattigmandshotdog
- En SU-hotdog
- En vegetar hotdog
- Et flækket overlår mæ' alt godt fra fejebladet
- En pude med hele farveladen
De Luxe Kradser
(Flækket brød med ristede løg, sennep, sød sennep, ketchup, rå løg og agurkesalat i.)
............................
Diverse udtryk
Hvis nu man kun vil have ketchup, siger man:
- Kan du ikke bare give slangen lidt kindrødt på...
Når skinkekaptajnen spørger hvad der skal på, så svarer man:
- Der skal fart på...
Hvis slangetæmmeren vil vide om man skal have det hele på, svarer man:
- Nej, gem du bare lidt til de andre kunder...
Når en lokale tarmpusher spørger om der skal ketchup og sennep på, svarer man:
- Ja, du spiller bare på hele orglet!
Skal der ketchup og sennep på:
- Med blod og bæ, ja tak.
Skal der remoulade på din hot-dog?
- bræk på ryggen, ja tak
Når kaptajnen spørger, "Hvad skal du ha' til svællerne?", Så svarer du:
- Hvad koster det?
Kaptajnen - "ik' noget"
- Så skal jeg ha' en halv liter cola/cocio"
Hvis du skal bede om et par servietter:
- Kan vi lige få gardinerne ud af vinduet?
............................
Diverse Fastfood
Honningmad:
- Ørelægens natmad
Millionbøf med kartoffelmos:
- Væltet lokum
Sammenkogt ret af rester:
- Kød i mørke
Rullepølse:
- Trillegris
Spegepølse:
- Banket indianerrøv
Leverpostej:
- Grisegrød
Smør:
- Pålægslim
Blodpølse:
- Død bedstemor
2 negere går over til en pølsevogn og siger "To ristede"
Pølsemanden svarer "ja det kan jeg sku godt se, men hvad skulle det være"
Se det er pølsevognshumor!:-)
Pølser er lækre, men er det alligevel ikke topmålet af respektløshed, at opfostre grise, for så at slå dem ihjel, proppe dem op i røven på dem selv, og så æde dem.....
God appetit!
Mangler vi noget, hører vi gerne fra dig på Kontakt - skriv på servietten
Dansk ristet pølse skala
Pølseskalaen er blevet til på grund af et ønske om at standardisere sprogbrugen inden for pølsegrillning. Ved at fastlægge en standardskala en gang for alle undgår man intetsigende kommunikationer som:
- "Hvor meget skal din pølse have?"
- "Det ved jeg ikke - så den er godt ristet..."
Med normalpølseskalaen kan man blot bede om en 5'er-pølse eller en 6'er-pølse, eller hvad man nu har lyst til, og der opstår ingen dårlig luft mellem grillmesteren og pølsesseren på grund af fejlkommunikation.
festABC.dk's Pølseskala med grillmesterens kommentarer
0 | 0'er-pølsen er uristet og i de fleste tilfælde også køleskabskold. Den uristede pølses karakteristiske brune farve dækker hele pølsen. |
1 | Denne pølse er det første stadie der nås efter at pølsen er lagt på grillen. Pølsen bliver varm, men beholder hovedsagelig 0'er-pølsens farve. |
2 | Pølsen får en lidt mørkere brun farve, og små streger fra grillen ses på skindet. Pølsen kan begynde at sprække, men det er ikke sikkert. |
3 | Pølsen antager en mørkere brun farve og får endnu tydeligere mørke streger. Hvis pølsen ikke allerede er sprækket, gør den det nu. 3'er-pølsen er altså med garanti sprækket, men kan skelnes fra en sprækket 2'er-pølse på den mørkere farve. |
4 | På 4'er-pølsen ses de først rigtige sorte mærker. Erfarne pølsegrillere vil bemærke at hvis grillen ikke er ordentlig ren, kan der komme sorte streger på pølsen fra soden på grillristen allerede fra og med 1'er-pølsen. For det utrænede øje kan de ligne stregerne fra en mere grillet pølse, og nye pølseristere bør være opmærksomme på dette forhold og tænke sig godt om når de indplacerer deres pølser på pølseskalaen. |
5 | Det karakteristiske ved denne pølse er kanterne hvor den er sprækket. En nærmere iagttagelse vil afsløre hvordan kanterne langs sprækken begynder at bliver sorte. Derudover begynder kanterne ved sprækken også at bøje udad og væk fra pølsens centrum. |
6 | Denne pølses farve ligner den forgående; forskellen findes nu i formen. 6'er-pølsen begynder at vride og bøje sig, og man kan nu også observere sprækker på tværs af pølsen. |
7 | I dette stadie er pølse-aftagningen kritisk - ingen pølse knækker så nemt som en 7'er-pølse, og kun den erfarne grillmester kan få pølsen over på pølsespiserens tallerken uden at den knækker (pølsen altså, ikke tallerkenen). Skindet på pølsen bliver tykkere og mere stift. Der er tydelige sorte mærker som dækker 20% af pølsen. |
8 | De sorte mærker dækker nu 40% at pølsen. Kanten langs med sprækkerne er helt sort. Farven inden i pølsen har nu samme mørke farve som en 1'er-pølses overflade. Mærkeligt nok er pølsen i 8'er-stadiet stabil igen, og man kan nemt tage den af grillen uden at risikere at den knækker. |
9 | Pølsen er fuldstændig mørkebrun; uanset hvor man slår på pølsen med en teske er den hård. 65% af pølsen er sort, og der sidder kager af rent kul på pølsen. Pølsen er dog stadig genkendelig som pølse; grænsen for spiselighed er nået, men ikke overskredet. |
10 | Denne pølse er 90-100% sort og uspiselig. |
10+ | Denne pølse er en 10'er-pølse som har ligget nede i selve grillen. Den er kulsort og uspiselig og karakteriseret ved selvstændig røgudvikling og gløder. Hvis man har et par 10+-pølser, kan man bruge dem til af fremstille nye 1-10-pølser. |
FAQ - Spørgsmål og svar om pølser
Hvad er lammetarm?
Lammetarme er tynde, fine og små tarme. Derfor bruges
de udelukkende til mindre og tynde pølsetyper som f.eks. wiener-, hotdog-, grill- og cocktailpølser eller andre mindre pølser. Lammetarme er meget sprøde og giver pølsen det helt rigtige knæk og "bid". Pølser i lammetarme skal derfor behandles med nænsomhed ved opvarmning i vand eller ved stegning og grillning.
Hvad er svinetarm?
Svinetarme er lidt tykkere og større end lammetarme. Svinetarme bruges derfor til de større pølser, som f.eks. frankfurterpølser og medisterpølser. Svinetarme er en lidt kraftigere tarmtype og tåler som følge heraf også kraftigere varmepåvirkning. Pølser i svinetarme skal således steges i længere tid end pølser i lammetarme, før skindet er sprødt.
Det er altid nævnt på etiketten, hvilken tarmtype der er anvendt. Ordet naturtarm dækker både lamme- og svinetarme. Naturtarme kan variere i størrelse og udseende, fordi der jo er tale om et naturprodukt.
Hvad er proteintarm (kunsttarm)?
Proteintarme fremstilles af kollagenfibre, der stammer fra spalt fra oksehuder. Proteintarme fremstilles, så de er fuldstændig ens. Derfor er pølser i proteintarm meget ensartede i udseende og størrelse. Sprødheden af proteintarme er ikke på det høje kvalitetsniveau som f.eks. lammetarme, hvad angår knæk og bid.
En ny type proteintarm er eurowienertarmen, der har et bedre bid og knæk i forhold til de traditionelle proteintarme.
Hvordan opvarmer man pølser?
Pølser må ikke koge. Varm en gryde vand op til kogepunktet. Læg pølserne i, og læg låget på. Sluk for pladen, og flyt gryden over på en kold plade. Efter 8-10 minutter er pølserne klar til at spise. Vær opmærksom på, at vandmængden skal svare til antallet af pølser, da der ellers vil være risiko for at pølserne ikke kan "opsluge" varmen, og skindet kan springe.
Hvordan steger man pølser på en pande?
Læg pølserne på en tør eller MEGET let smurt pande. Indstil varmen til "lavt blus". Vend pølserne ofte. Pølserne får på denne måde et ensartet udseende, og skindet springer ikke så let. Efter ca. 20 minutter er pølserne klar til at spise. Du kan også stege hurtigere ved en kraftigere varme. Vær da opmærksom på at vende pølserne endnu oftere.
Hvordan griller man pølser?
For at få det bedste resultat skal man vente med at lægge pølserne på grillen, indtil kullene og briketterne har afgivet den værste varme. Pølserne skal grilles langsomt ved forholdsvis svag varme og vendes ofte.
Hvorfor sprækker pølser?
Pølser sprækker, hvis de får for meget varme. Ved cirka 80°C udvider farsen sig, hvorfor skindet sprækker. Hvis du følger ovenstående anvisninger, er risikoen for revnede eller sprækkede pølser dog minimal.
Tips om - Pølser
Tip til opvarmning af pølser:
Varm en gryde op til kogepunktet. Læg pølserne i, og læg låget på. Sluk for pladen og flyt gryden over på en kold plade. Efter 8-10 minutter er pølserne klar til at spise.
Vær opmærksom på, at vandmængden skal passe til antallet af pølser, da der ellers vil være risiko for, at pølserne ikke kan ”opsluge” varmen, og skindet kan springe.
Tip til stegning af pølser på en pande:
Læg pølserne på en tør eller en MEGET let smurt pande. Indstil varmen til ”lavt blus”. Vend pølserne ofte. Pølserne får på denne måde et ensartet udseende, og skindet springer ikke så let. Efter ca. 20 minutter er pølserne spiseklare.
Tip til grilning af pølser:
For at få det bedste resultat skal du vente med at lægge pølserne på grillen, indtil kullene og briketterne har afgivet den værste varme. Pølserne skal grilles langsomt ved forholdsvis svag varme og vendes ofte.