Logo

Pølsevognen overlever alt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Trods alverdens eksotiske påvirkninger spiser danskerne fortsat pølser med brød på Cafe Fodkold.

Meget tyder på, at det var tyske slagtere, som opfandt den varme hund eller hot-dog. I midten af 1600-tallet havde en slag­ter i Frankfurt succes med at sælge pølser lagt i en gennemskåret bolle, der gik under navnet dachshund, der betyder gravhund. I 1871 blev de først dachhunds solgt i New York, og ifølge pølsehistorikere bliver den første rigtige hot- dog solgt på gaden i den amerikanske storby i 1903.

 

18 år senere åbner de første danske pølsevogne i København. Den 18. februar 1921 åbner Charles Svendsen Stevns de første seks pølsevogne i landets historie. Allerede i 1910 havde han søgt kommunen om lov til at sælge pølser på gaden, men både lovgivning og politiske trakasserier gav afslag. Man fryg­tede faldende indtægter hos restauratørerne samt uro og griseri på gaderne.

 

Københavnerne var vilde med at spise pølser ved de små åbne vogne, som med tiden blev til de motoriserede pølsevogne, som vi kender i dag. I provinsen havde Arhus faktisk haft mulighed for at være den første danske by med en pølsevogn, for i 1917 modtog de den første ansøgning på et mobilt pølsesalg. Politiske diskussioner betyder, at kalenderen i Arhus viser 1931 før kommunen giver tilladelse til pølsevogne, men de åbner først i 1937. I mellemtiden har borgerne i Aalborg siden 1922 og odenseanerne siden 1926 kunne sætte tænder i en lun med brød.

 

"et flækket overlår mæ' alt godt fra fe­jebakken"

Flere af nutidens pølsevogne har - for at følge med udviklingen af danskerne smagsløg - udvidet menukortet med krydrede ketchup og sennep samt forskellige pølsetyper, så alle ganer kan blive tilfredse.   

 

Og selvom antallet af pølsevogne er faldet efter grill- og burgerbarer er kommet til, er en pølse med brød fortsat en populær spise med mange øgenavne, hvoraf flere er foku­seret på det, som sker under bæltestedet.

 

En meget populær servering til "Natmad" efter en god fest.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Festbog
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (7 stemmer)
Siden er blevet set 4.450 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her