Korrekt borddækning

Forrige (venstre pil)Tilbage til listen (Alt + B)Næste (Alt + N)

 

 

Grundregler for opdækningen

Der er mange muligheder for forskellige borddækninger. Den korrekte borddækning er i enkle, dæmpede toner - et orgie af farver og blomster er sikkert festligt, men ikke korrekt! En fuld opdækning kræver plads og »albuerum«. Beregn mindst 60 cm pr. kuvert.

 

Til et måltid, der består af suppe, fisk, hovedret og dessert, lægges gaflerne forskudt til venstre for tallerkenen, knive og suppeske til højre med skeen yderst.

Ovenfor tallerkenen lægges dessertske og dessertgaffel.

 

Er der en dekoration på tallerkenerne, så skal motivet vende ens på alle tallerkener ved bordet.

 

De forskellige dele af bestikket bruges altid ude­fra og ind, dvs. at suppeskeen skal ligge længst til højre, hvis der startes med suppe. Derefter kommer fiske­bestikket eller bestik til forretten med kniven til højre og gaflen lidt forskudt til venstre. Inderst mod tallerkenen ligger på samme måde kniv og gaffel til hovedretten.

Kniven lægges altid med æggen ind mod tallerkenen og gaflen med tænderne pegende opad.

Oven over tallerkenen ligger dessertbestikket med kagegaflen nærmest tallerkenen og skaftet vendende til venstre og skeens til højre.

Til en menu med flere retter, skal der også være en lille brødtallerken med tilhørende kniv placeret til venstre for gaflen.

 

»Dækkes med arvesøl­vet, kan man på fransk maner lade tænderne på gaflen vende ned mod bordet, så man kan se det indgraverede monogram på bagsiden. Prins Henrik er blandt dem, der benytter denne pralende måde at lægge gafler på.«

 

Glasrækken kan enten placeres lige med bordkanten eller skråt som vist.

Begynd øverst ud for knivspidsen med vinglas i den rækkefølge, som vinen skal drikkes mod venstre, dvs. hvidvinsglas, rødvinsglas og dessertvinsglas. Vandglasset placeres derefter til højre for hvidvinsglasset, over evt suppeske.  

Glassene skal selvfølgelige være nypudsede og skinnende.

 

Servietten kan lægges enten smukt foldet på tallerkenen eller på brødtallerknen til venstre.

Benyttes foldede servietter, placeres de på tallerken/dækketallerken.

Se de mange muligheder under: Servietfoldning. Benyt stofservietter eller kraftige papirsservietter - ikke noget med en billig papirsserviet, de holder ikke til hele middagen.

 

Friske blomster der passer til dug og porcelæn og tager ikke opmærksomheden fra maden.

Om foråret kan det fx. være syrener, hyacinter, roser og nelliker. Sæt glasvaser i forskellige størrelse og højde ned langs midten af bordet. Fyld vaserne med vand og lad hver blomstersort få sin egen vase.

 

Blomsterdekorationer må IKKE være så store at de ødelægger borddækningen og at gæsterne ikke kan se hen over dem.

 

Bruges bordkort kan de placeres på toppen af rødvinsglasset - ikke på hvidvinsglasset, for det skal betjeningen skænke i, enten før eller straks efter at gæsten har sat sig.

 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering (307 stemmer)
PrintKontakt osFacebook
Siden er blevet set 92291 gange.
Annoncører
Søg i festABC.dk

Skriv en kommentar...

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1945524-10-2015 10:33:14 Kristina
Nogen der kan fortælle mig hvilket mærke tallerkenen på billedet er?
1833113-05-2015 20:35:09 festABC
Smørebræt og brødtallerken, har samme funktion og placering - til venstre.
1833013-05-2015 19:46:28 lisbet böcher
Placeres smørebrættet, når der dækked til frokost, til venstre for tallerknen?.
1805209-03-2015 22:00:56 festABC
et lille "sanghæfte" kan lægges enten på tallerkenen eller på brødtallerkenen til venstre.
1805109-03-2015 20:33:16 Eva Syberg
Hvor skal et lille "sanghæfte" ligge ? på højre eller venstre side af tallerkenen ???
1789812-01-2015 17:02:53 festABC
Kaffe før maden? - det er en misforståelse - server en let cocktail eller et glas "brus" før maden, men ikke ved spisebordet. Efter maden ryddes spisebordet og kaffen kan serveres her eller i et tilstødende lokale. I nogle selskabslokaler kan man godt få en kaffekop med underkop øverst til venstre for spisetallerkenen, hvis opdækningen skal være meget afslappet, men det er ikke korrekt etikette.
1789311-01-2015 21:20:38 Lotte
Hey Hvem kan hjælpe? Hvad er den korrekte "etikette" med hensyn til kaffekoppen. Er der forskel på om selskabet skal drikke kaffe før eller efter maden ?
859805-01-2013 20:06:53 Marie
Er enig i det synspunkt, at det duftende blomster på bordet kan være problematiske - de kan ødelægge enhver god middag for de rigtig mange mennesker, der lider af overfølsomhed og duftallergi. Anvend f.eks. roser (ikke- duftende sorter), tulipaner o.l.
757303-07-2012 10:20:31 ulla kampmann
Udmærket side, dog synes jeg, det er en uskik med blomster, der dufter meget til borddækning. de blomster, der er nævnt, dufter alle meget stærkt og ødelægger smagssansen. Desuden er vi mange mange, der ikke kan tåle dufte. Ligeledes synes jeg, der er mange kvinder, der bruger for meget parfume, det ødelægger også oplevelsen ved et godt måltid.
649428-02-2012 18:41:43 Anonym
FLOT FLOT FLOT
581712-11-2011 12:11:40 Henning Due
Meget klassisk dækning,smukt....


 
Søg i festABC.dk
Få nyhedsmail her